Raad en College zijn eensgezind in hun irritatie over de handelwijze en de communicatie van Inovum over de verhuizing naar Veenstaete.
Anderhalf uur duurde het "vragenhalfuur" tijdens de commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken. Het onderwerp was de gang van zaken rond de verhuizing van de "containerbewoners" aan de Kwakel en de bewoners van Huize Brugchelen naar Veenstaete. De aanleiding waren de vragen die Ria Hennis (DB) ruim een week geleden stelde. In de raad gaf wethouder Joost Boermans aan dat hij de antwoorden wilde geven in de commissievergadering van vanavond, hetgeen hij deed.
Inspraak
De ronde begon met inspraak van Welmoet Gerritsen namens Inovum en Henk Stuyver namens de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). (Update 4-6-2011, 21.42: Henk Stuyver sprak ook namens de Prot. Chr. Bond.)
Welmoet Gerritsen legde uit dat verzorgingshuizen binnen vijf jaar verdwenen zullen zijn en vervangen door WoonZorgComplexen (Wozoco's).Dat is beleid van de regering dat al enige jaren in gang gezet is. Het doel is om bejaarden zo lang mogelijk zelfstandig de regie over hun eigen leven te laten houden.
In een verzorgingshuis betaalt de AWBZ het verblijf, de bewoner betaalt
aan het CAK (een deel van) zijn inkomen en houdt wat zakgeld over. Simpel en goedkoper dan wonen in een Wozoco.
In een Wozoco is dat compleet anders. Daar huurt de bewoner een appartement. Hij betaalt gas, water, electriciteit en alles wat aan een normaal appartement betaald moet worden (zoals servicekosten). Daarnaast kan hij verzorging naar behoefte inhuren. De administratie van al die zaken moet hij zelf regelen. Volgens Welmoet Gerritsen zijn er slechts een vijftal bewoners die een geldprobleem hebben met de verhuizing naar Veenstaete. Helaas mag Inovum daar volgens haar wettelijk niets aan doen. In januari 2012 zal men in kunnen trekken in Veenstaete.
Foute informatie
Henk Stuyver (accountant van beroep) onderzocht de cijfers van Inovum, die door hem betwist werden. Hij deelde mee dat Inovum foute informatie verspreidt omdat er geen rekening gehouden wordt met bijv. de servicekosten, waardoor de huursubsidie (die Inovum meerekent) volgens hem niet uitgekeerd zal worden, waardoor 50% van de bewoners niet naar Veenstaete zal kunnen verhuizen. Hij wees op de lange tijd die de sloop en bouw van Veenstaete gekost heeft. Vijf jaar geleden, toen toezeggingen door Inovum werden gedaan, bestond de nieuwe wetgeving nog niet.
De commissie
Ria Hennis (DB) was niet gerustgesteld. Zij verweet de directie van Inovum "onjuiste en onvolledige informatie" aan de uit Oudergaard tijdelijk uitgeplaatste bewoners (de Container- en Brugchelen bewoners, door wethouder Joost Boermans later groep 1 genoemd, die benaming houden wij maar even aan.) Zij had vernomen dat in het huurcontract door Inovum is opgenomen dat gedurende tien jaar alleen zorg mag worden ingekocht bij Inovum, waarmee een inwoner behoorlijk klem komt te zitten. Verhuizen kan niet, omdat de zorg dan niet mee gaat. Shoppen voor betaalbare zorg kan ook niet, Inovum bepaalt de prijs.
"Er staat een gewone serviceflat aan de Kerklaan voor gezonde welgestelde bewoners. Ik heb daar grote zorgen over.": was haar conclusie. Felix Flameling (GL) sloot zich bij haar aan en noemde het "een trieste toestand" voor de groep 1 bewoners. Eerst toegezegd krijgen dat men kan verhuizen naar Veenstaete en dan nu tegen de muur aanlopen. Ben Steenvoorden (PvdA) deelde mee dat zijn moeder eerst in Oudergaard zat en toen gedwongen werd te verhuizen naar de containers. Hij, en zijn hele familie, verkeerden altijd in de veronderstelling dat verhuizen naar Veenstaete gewoon recht over was zonder alle consequenties die nu boven tafel komen. Liesbeth Siderius (VVD) is een voorstander van het Wozoco principe (langer zelfstandig), maar ziet ook in dat je een negentigjarige niet kunt opzadelen met de administratie die daarbij komt kijken. Kees Haverkamp (CDA): "Deze onrust moet worden weggenomen."
De wethouder
Joost Boermans kondigde aan dat hij ruime spreektijd nodig had om deze gevoelige zaak goed uit te kunnen leggen. Hij legde de nadruk op de bewoners in groep 1. De bewoners van Oudergaard, die gedwongen, maar met toezeggingen van Inovum tijdelijk verhuisden naar de containers en naar Brugchelen.
Update 1 juni 12.22: De wethouder laat ons weten: Groep 2 is de groep ouderen die de afgelopen tijd, zelfstandig, heeft gekozen
voor een woning in de tijdelijke woningen aan de Kwakel dan wel in
Brugchelen.
Groep 3 zijn de mensen die nu nog zelfstandig wonen, maar wellicht naar Veenstaete willen.
Groep 1 moet volgens de wethouder op de één of andere manier geholpen worden, omdat zij echt in de knel komen buiten hun schuld. In maart hoorde de wethouder van de zoon van een containerbewoner voor het eerst dat Inovum van hen eiste dat ze voor 1 mei moesten beslissen welk appartement ze wilden betrekken. En dat terwijl de financiële gevolgen niet te overzien waren. Boermans nam contact op met de directie van Inovum, waarna de datum verschoven werd naar 1 juli. Bovendien bood Inovum een financiëel specialist aan om de bewoners te assisteren bij hun zoektocht in het financiële Wozoco doolhof. Dat neemt niet weg dat op dit moment nog geen van de groep 1 bewoners een huurcontract heeft getekend. De wethouder vroeg de ruimte om de problemen met de groep 1 leden op te lossen. Hij vond dat Inovum en de gemeente dat moreel verplicht zijn. Op de vraag of de bewoners vooraf wisten wat er op hen af kwam is het antwoord van de wethouder: "Nee, dat wisten zij niet."
In de tweede termijn bleek dat wethouder Joost Boermans nergens zwart op wit in de gemeentearchieven heeft kunnen vinden dat Inovum harde toezeggingen en beloften heeft gedaan, toch denkt hij dat dat wel het geval is. Volgens Ria Hennis (DB) zijn er nog in 2010 harde toezeggingen gedaan.
Conclusie
De raad en het college zijn ontevreden met de manier en zorgvuldigheid waarmee Inovum dit probleem heeft aangepakt of er juist niets aan deed. Jaren geleden was bij Inovum al bekend dat dit probleem er aan kwam. Toch bleven de bewoners in groep 1 in de waan dat ze gewoon konden verhuizen. Daarna zette Inovum druk op de ketel door van de groep 1 bewoners te eisen dat ze voor 1 mei zouden besluiten, terwijl onduidelijk was wat de financiële gevolgen voor hen zouden zijn. De wethoudder verklaarde dat hij er alles aan zal doen om dit probleem op te lossen. Wordt vervolgd.
Dossier Oudergaard
|