persbericht
Patrick Bakker gezien?
Kunst aan de Dijk Kortenhoef opent met Patrick Bakker gezien? haar dertigste tentoonstelling op 18 juni a.s. in de Oude School te Koortenhoef.
Patrick Bakker, zelfportret
1932.
Op zoek naar een onderwerp voor haar 30ste tentoonstelling kreeg Kunst aan de Dijk Kortenhoef (NH) bijzonder werk in handen. Het bleek het oeuvre van de Nederlandse expressionist Patrick Bakker (1910-1932). Patrick Bakker was een jonge kunstenaar met een hele korte carrière die nog altijd - tachtig jaar na zijn dood – verrast met zijn verborgen schat aan schilderijen, pentekeningen en ‘blogs’. Drs. Frits Duparc, oud-directeur van Het Mauritshuis te Den Haag zal op 18 juni de opening van de tentoonstelling verrichten.
TENTOONSTELLING OUDE SCHOOL KORTENHOEF 18 JUNI T/M 10 JULI 2011
De tentoonstelling herontdekt zijn werk dat ruim 50 jaar geleden voor het laatst te zien was in het van Abbe Museum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Patrick Bakkers werk bestaat uit tientallen olieverfschilderijen, pastels, pentekeningen spotprenten en gedichten. De site http://www.kunstaandedijk.nl/ geeft alvast een impressie.
PATRICK BAKKER GEZIEN?
Hoe ziet het werk er uit van deze kunstenaar die jong stierf –hij werd maar 22 jaar- en zoveel werken naliet? De tentoonstelling belicht o.a. zijn olieverfschilderijen, die met veel flair en brede toets op het doek zijn gezet, zijn met minutieuze aandacht gemaakte pentekeningen, en zijn nog nooit eerder getoonde Chatterboxen, spotprenten en gedichten.
EEN BLOGGER UIT 1925!
Uniek is zijn nooit eerder getoonde jeugdwerk: veertien ‘blogs avant la lettre’ met de toepasselijke naam The Chatterbox. Een maandelijks magazine over de politieke en artistieke wereld van toen -de twintiger jaren- in karikaturen opgetekend en voorzien van een flinke dosis Engelse humor. Zijn pen is vaak scherp, soms naïef maar vooral origineel. Deze rijk geïllustreerde ‘blogs’ geven een goed tijdsbeeld en zijn nu voor het eerst te zien.
WIE WAS PATRICK BAKKER? (1910 - 1932)
Wie was deze jonge veelzijdige kunstenaar die opgroeide in Hilversum? Als hij in zijn kinderjaren niet door het Spanderswoud struinde, zoekend naar giftige paddenstoelen, dan tekende hij ze na. Een 15- jarige jongen die elke maand na schooltijd zijn ‘Chatterbox’ voltekende en daarvoor tot zijn vaste medewerkers de kunstenaars David Bueno de Mesquita en Willem Bruckman mocht rekenen. Een amper-tiener-af maar al wereldwijs die, aangemoedigd door Lodewijk Schelfhout, schetsend door Europa reisde om in 1931 in Parijs neer te strijken voor een opleiding aan de École des Beaux Arts. Hij moet in hoog tempo gewerkt hebben, want onvermoed trof zijn familie na zijn onverwachte overlijden een schat aan werken aan.
CATALOGUS
Er verschijnt een catalogus met teksten van Kees en Alexander Bakker, directe familieleden van Patrick Bakker, van de kunsthistorici Marijke Peyser en Pia van Wijnbergen, en van restaurator Nora van der Veer; drie laatstgenoemden zijn ook leden van de tentoonstellingsgroep van Kunst aan de Dijk. De catalogus plaatst het tentoongestelde werk in een biografisch en kunsthistorisch kader en geeft in vormgeving een knipoog naar de kunstenaar.
RESTAURATIE
Schoon! Veel schilderijen en tekeningen waren toe aan een schoonmaakbeurt of ingrijpender restauratie. Tijdens de tentoonstelling zal een korte film over dit proces van ‘voor- en na de poets’ te zien zijn dat is uitgevoerd door Restauratie Atelier De Kunstkliniek uit Hilversum. Een voorproefje is te zien op: www.kunstaandedijk.nl HET FAMILIEPORTRET.
JUBILEUM
Speciaal voor het 30-jarig bestaan van Kunst aan de Dijk is er elke dinsdagmiddag de gelegenheid om zelf advies in te winnen over restauraties en is er op donderdagmiddag een lezing met rondleiding (o.l.v. van een van de catalogusmakers waaronder familie). De nieuwsbrief, die ook tijdens de tentoonstelling zal uitkomen bericht met informatie over deze activiteiten.(Voor ontvangst hiervan: Mail Kunstaandedijkkortenhoef@gmail.com o.v.v. nieuwsbrief aanmelding)
INFORMATIE
Van 18 juni tot en met 10 juli 2011 – dinsdag t/m zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree €5. Tot 16 jaar gratis.
Locatie: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef.
Contact: prkunstaandedijk (at) gmail.com / kunstaandedijkkortenhoef (at) gmail.com |