WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verhuizen naar Veenstaete
Kortenhoef, do 21 april 2011

Inovum heeft de woonwensen en -mogelijkheden onderzocht onder de huidige bewoners van Oudergaard en Brugchelen i.v.m. de verhuizing naar Veenstaete.

persbericht

Meer tijd voor bewoners Oudergaard en Brugchelen
om nieuwe woonsituatie voor te bereiden

Onder huidige bewoners van Oudergaard en Brugchelen hebben medewerkers van Inovum de afgelopen weken geïnventariseerd wat de woonwensen en woonmogelijkheden zijn.

Dit in verband met de naderende oplevering van het nieuwe appartementencomplex Veenstaete eind 2011 aan de Oudergaarde in Kortenhoef. Welmoet Gerritsen, manager extramurale zorg van Oudergaarde en Brugchelen: “Uit de eerste resultaten blijkt dat de meeste bewoners graag willen verhuizen naar Veenstaete. Op dit moment worden hiervoor de individuele financiële mogelijkheden verkend.”

De huidige bewoners van Oudergaard en Brugchelen die willen verhuizen naar Veenstaete krijgen voorrang bij het uitzoeken van een appartement. De appartementen zouden aanvankelijk in mei worden toegewezen.  Inovum heeft een financieel adviseur ingehuurd om bewoners die dit op prijs stellen te ondersteunen bij het inventariseren van de financiële consequenties. Uit een eerste verkenning blijkt dat weer zelfstandig wonen met behulp van thuiszorg voor de meeste bewoners met wie een gesprek heeft plaatsgevonden, financieel haalbaar is. In enkele gevallen lijkt het er om te spannen. Dit proces wil Inovum zorgvuldig laten verlopen.

Gerritsen: “Iedere individuele situatie is verschillend. We hebben daarom besloten om twee maanden extra tijd uit te trekken om met deze bewoners de financiële consequenties goed in beeld te brengen en zo tot een weloverwogen keuze te kunnen komen. Wel zijn er voldoende appartementen in Veenstaete waarvoor bij een laag inkomen ook een huurtoeslag mogelijk is. Ook is Inovum in gesprek met de gemeente Wijdemeren om in kaart te brengen waar de huidige bewoners van Oudergaard en Brugchelen met een minimum inkomen, op basis van geldende regelgeving, recht op zouden hebben als zij zelfstandig gaan wonen. Voor 1 juli weten we dan wie waar gaat wonen.”

 “Niemand in de kou”

Gerritsen: “Naar verwachting neemt het enkele weken in beslag om een duidelijk totaalbeeld te krijgen en de bewoners voor wie dit van toepassing is er ook goed over te kunnen informeren. Maar wat de uitkomst ook is, we laten niemand in de kou staan. We begeleiden uiteindelijk alle huidige bewoners naar een passende nieuwe woonsituatie.”

“Het lijkt me een avontuur”

Mevrouw De Beus (97) woont in Brugchelen en ziet er naar uit. “Ik wil het zeker meemaken, het lijkt me een avontuur. De zorg is er anders geregeld al naar gelang de behoefte. Eerst dacht ik dat er geen nachtzuster zou zijn, maar dat blijkt allemaal goed geregeld. Onze eigen zusters en vrijwilligers gaan mee. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Veranderingen in de zorg

Veenstaete is door Inovum gebouwd met het oog op veranderende vraag en situatie in de zorg. Het rijksbeleid is er al jaren op gebaseerd dat verzorgingshuizen zoals Oudergaarde in de toekomst gaan verdwijnen. Bouwen voor ouderen betekent zodanig bouwen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig, maar veilig kunnen wonen, en alle voorzieningen binnen handbereik hebben. Ook ouderen zelf willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Over Veenstaete

In Veenstaete gaan ouderen zelfstandig wonen, maar is de zorg dichtbij. Inovum gaat er thuiszorg leveren op afspraak. Ook is er 7 x 24 uur per dag alarmering voor noodgevallen mogelijk en bij voldoende belangstelling een was- en maaltijdservice. De 137 appartementen zijn speciaal ontworpen voor senioren met een zorgbehoefte. Er zijn verschillende woontypen met een oppervlakte variërend van 46 tot meer dan 95 m2. De kamers, badkamers en openbare ruimten zijn allen rolstoeltoegankelijk. Het gebouw heeft vier grote rolstoeltoegankelijke liften. De entree van Veenstaete is elektronisch beveiligd en alle woningen krijgen een videofoon. Bewoners zien vanuit de woning wie er bij hen aanbelt. Ook zijn er diverse voorzieningen zoals een winkel, café/restaurant, een kapper en pedicure. Maar er komt ook een groot kinderdagverblijf met naschoolse opvang, en een verloskundigenpraktijk.

Brochure

Ouderen met een zorgindicatie die geïnteresseerd zijn, kunnen nu vast hun belangstelling laten blijken en  telefonisch de brochure aanvragen via Zorgbemiddeling, telefoon 035 58 88 387.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
21 gr.
windkr. 3