WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Alcohol: Drie in de Fout
Wijdemeren, di 12 april 2011

Bij leeftijdscontroles van jongeren aan wie alcohol verstrekt werd, bleek dat drie van de veertig bezochte gelegenheden in de regio in de fout gingen.

persbericht

Hockeyfeest, cafe en slijterij verkopen alcohol aan jongeren

Het afgelopen kwartaal heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in de Gooi en Vechtstreek weer op diverse plekken en diverse momenten gecontroleerd op de naleving van de leeftijdsgrenzen van de Drank- en Horecawet.

Veertig zaken werden bezocht variërend van snackbar, cafe, supermarkt, slijterij, cafe en sportkantine. Bij het overgrote deel werden geen overtredingen geconstateerd. De nVWA ziet duidelijk dat, door de toegenomen aandacht in de Gooi en Vechtstreek voor alcoholmatiging en handhaving, steeds meer zaken hun verantwoordelijkheid nemen, vragen naar identiteitsbewijzen en niet schenken onder de 16 jaar. Voor het verstrekken van sterke drank moet de koper 18 jaar zijn.

Bij 3 van de 40 inspecties in de Gooi en Vechtstreek waarbij gecontroleerd werd op de verkoop van alcohol aan jongeren werd een overtreding gecontateerd. Een slijterij kreeg een boete voor het verstrekken van sterke drank aan jongeren van 16 en 17. Een cafe kreeg een boete in verband met het verstrekken van alcohol aan jongeren onder de 16. Ditzelfde ging op voor een hockeyvereniging die tijdens een jeugdfeest alcohol verstrekte aan meisjes van 14 en 15 jaar.

Een positieve ontwikkeling is dat veel scholen en sportverenigingen bij feesten werken met een polsbandjes systeem. Essentieel is het dan wel dat bij het verstrekken van polsbandjes de leeftijd op het identiteitsbewijs gecheckt wordt én dat men bij de bar let op de kleur van het polsbandje.
De boetes bij overtreding van de leeftijdsgrenzen, kunnen oplopen van €900,- tot €3600,-.

Hot spots met regelmaat gecontroleerd

Binnenkort volgt de volgende ronde van controles. Zogenaamde hotspots, plekken waar veel jeugdigen komen en flink gedronken wordt, worden 3 á 4 keer per jaar gecontroleerd. Wanneer bij een zaak voor de derde maal een overtreding van de Drank- en Horecawet geconstateerd wordt, kan de vergunning tijdelijk ingetrokken worden.

De ‘Samen aan de slag’ controles

De extra controles van nVWA vinden plaats in het kader van het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd. Het project Samen aan de slag heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op verstrekkers, maar ook op jongeren, ouders en scholen. In het project werken gemeenten, politie, nVWA, GGD, Jellinek en Trimbos samen.

Tips voor ondernemers

Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:

  • toepassen van hulpmiddelen bij de leeftijdsgrenzencontrole (polsbandjessysteem, signaal bij de kassa, toegangscontrole)
  • aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon
  • instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen)
  • informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
11 gr.
windkr. 4