WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Excursie Horn- en Veendijk
Loosdrecht, di 28 september 2010

Ongeveer veertig bewoners van de Horndijk en Veendijk deden mee aan een excursie op de Loenderveensche Plas uitgenodigd door Waternet.

persbericht

Bewoners van de Horndijk en Veendijk bezoeken Loenderveensche Plas

Ongeveer 40 bewoners van de Horndijk en Veendijk in Loosdrecht namen zondag 26 september deel aan een bootexcursie op de Loenderveensche Plas. Waternet had hen uitgenodigd om in gesprek te gaan over de stankoverlast van afgebroken waterplanten van afgelopen zomer. 

“Het viel me op dat de bewoners ontzettend betrokken zijn bij hun achtertuin. Niet alleen door die stankoverlast, ze hebben echt liefde voor de natuur.”, aldus Gerard ter Heerdt, onderzoeker en ecoloog bij Waternet. “Er werden kritische vragen gesteld over het beheer van de afgelopen jaren en over onze toekomstplannen. De meest urgente vraag was natuurlijk of dit volgend jaar weer gaat gebeuren.
Dat verwachten we niet, maar 100% zekerheid kun je over natuur nooit geven. Ik merkte dat de mensen het waardeerden om hierover eens rustig samen te praten.”

Waternet werkt al vele jaren aan de kwaliteit van het water in de Loenderveensche Plas. Het water wordt steeds schoner en helderder en de waterplanten die hier thuishoren, komen langzaam weer terug. Door de extreme warmte van afgelopen zomer was een deel van de waterplanten erg hard gegroeid en afgebroken. Dat gebeurde in het deel van de plas waar de waterplanten nog niet in balans zijn.
Deze afgebroken planten dreven naar de Horndijk en Veendijk, wat veel stankoverlast voor de bewoners opleverde. Opruimen zou ook veel overlast geven en heel duur worden. Waternet besloot daarom de plantenmassa op een natuurlijke wijze te laten verdwijnen. Inmiddels is het grootste deel weg en de stank fors verminderd.

Volgens Gerard ter Heerdt laat Waternet het er niet bij zitten. “De overlast van de afgelopen zomer is natuurlijk ontzettend ellendig voor de bewoners. Ook al is het onwaarschijnlijk dat het weer gebeurt, we gaan toch kijken hoe we dit kunnen voorkomen. De komende winter gaan we op zoek naar oplossingen en maken hiervoor ook gebruik van collega’s van andere waterbedrijven.
Want deze plas is iets om van te genieten, niet om last van te hebben.”

De Loenderveensche Plas is normaal niet toegankelijk voor publiek. Sinds kort heeft Waternet een nieuwe fluisterboot, waarmee mensen twee keer per maand op excursie kunnen. Een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen naar het thuis van onder andere de zeldzame purperreiger, het ijsvogeltje en de ringslang.
Meer informatie is te vinden op www.waternet.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
15 gr.
windkr. 2