WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
G&E: Betaalde iPhone app
Wijdemeren, zo 31 oktober 2010

In de krant van gisteren staat een hoofdredactioneel stuk van Hugo Schneider waarin hij aankondigt dat nieuws op internet betaald moet gaan worden.

De G&E begint met nieuws op een iPhone. Om dat nieuws te kunnen lezen moet een app (toepassing) worden gekocht voor de prijs van € 159 euro. HDC Media, de uitgever van de G&E, is ook van plan om de krant electronisch, als e-paper, uit te gaan geven.

Geld voor de app

In zijn hoofdredactioneel commentaar schrijft Hugo Schneider de argumentatie voor het besluit om geld te vragen voor de iPhone app:

"... Televisie, internet en gratis dagbladen bederven de markt voor media die grotendeels afhankelijk zijn van abonnees. Hele generaties groeien op met de 'vanzelfsprekende' gedachte dat voor informatie niet betaald hoeft te worden.
Maar dat is een grote misvatting. Bij de uitgever van bijvoorbeeld deze krant werken 250 journalisten. Regionaal nieuws is niet bij een persbureau te koop, maar moet elke dag door eigen, goed opgeleide verslaggevers worden verworven, gewogen en verwerkt. Onafhankelijke redacteuren kunnen hun werk alleen maar blijven doen als er tegenover de kosten om een krant te maken voldoende inkomsten staan.
Ook op internet kan betrouwbare regionale informatie niet voor eeuwig gratis worden aangeboden. Voor niets gaat de zon op. Zonder een goed verdienmodel kan geen enkel (regionaal) mediabedrijf hoogstaande websites in de lucht houden. Het verbaast daarom niet dat steeds meer dagbladen geld vragen voor het bezoek aan hun nieuwssites. ..."

Waarna Hugo Schneider aankondigt dat vanaf gisteren de iPhone app beschikbaar is voor een minimale vergoeding van minder dan een kopje koffie, aldus Schneider.

Zonder woorden

Wij van de WWK doen er maar even het zwijgen toe. Onze informatie komt immers niet van "de eigen, goed opgeleide verslaggevers die het nieuws verwerven, wegen en verwerken" voor de krant... Dat kunnen trouwens ook NU.nl, de Spits, de Metro, de Gooi en Eembode en de lokale bladen in hun zak steken.

bron
G&E
foto
---
auteur
div.
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
13 gr.
windkr. 2