WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Onderzoek naar bom in Vecht
Nederhorst den Berg, vr 15 oktober 2010

Er wordt onderzocht of het verhaal klopt dat er in de Vecht bij Nederhorst een bom uit de Tweede Wereldoorlog zou liggen, dit i.v.m. baggerwerk.

persbericht

Onderzoek overlevering Tweede Wereldoorlogbom

Overleveringen uit Nederhorst den Berg vertellen dat ter hoogte van de Vecht aldaar, afwerpmunitie zou liggen uit de Tweede Wereldoorlog (WO-ll).

Uit onderzoek is gebleken dat  destijds inderdaad bommen zijn afgeworpen, naar verluid op een munitieschip. Het zou hierbij om drie bommen gaan. De overlevering vertelt verder dat één van die drie bommen in de Vecht terecht is gekomen en niet zou zijn afgegaan. Daarom heeft een onderzoeksbureau ter hoogte van de Eilandseweg een stuk van 400 meter van de Vecht, als verdacht gebied voor afwerpmunitie aangewezen.

In 2007 is historisch onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit WO-ll. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn verdachte gebieden aangewezen bij Muiden, Weesp en Diemen. Daaraan is nu een deel van de Vecht bij Nederhorst den Berg toegevoegd. In de Vecht zal eind 2010 worden gestart met baggerwerkzaamheden tussen in eerste instantie Muiden en Nigtevecht. Deze werkzaamheden vormden de directe aanleiding voor het onderzoek van de bodem. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is opdrachtgever van de werkzaamheden.

Drie scenario's

Als eind 2010 met de baggerwerkzaamheden tusen Muiden en Nigtevecht wordt gestart, zal  tegelijkertijd een nader onderzoek plaatsvinden bij Nederhorst den Berg. Er kunnen zich dan drie scenario’s voordoen.

  1. Er wordt geen bom gevonden
  2. De bom wordt wel aangetroffen maar op een diepte waardoor geen risico ontstaat tijdens of na de baggerwerkzaamheden
  3. De bom wordt wel aangetroffen en vormt een risico als gevolg van het baggeren. In dat geval zal de bom moeten worden verwijderd.

Op dit moment is er geen sprake van een gevaarlijke situatie. Omwonenden zullen op korte termijn nader worden geïnformeerd en op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen.

Nadere inlichtingen kunnen ingewonnen worden bij de gemeente.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
12 gr.
windkr. 2