persbericht
Drastische maatregelen tegen tekort van 3 miljoen
Een reductie van de ambtelijke organisatie met achttien fulltime banen, bezuinigen op het beheer van de openbare ruimte, forse besparingen op de bedrijfsvoering en een trapsgewijze stijging van de onroerendzaakbelasting (OZB) van 13%, 6% en 5% vanaf 2011 tot 2014. Dat zijn de ingrediënten die het college, in het begrotingsvoorstel 2011- 2014 en de bezuinigingsplannen voor 2011 en verder, ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad.
Broekriem
Met de plannen wil het college de gemeente weer financieel gezond maken. Daarbij is de blik gericht op 2014. Bij ongewijzigd beleid heeft de gemeente dan een tekort van 3,5 miljoen. Voor het eerste half miljoen euro is binnen het lopende jaar dekking gevonden. Gebaseerd op informatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en circulaires van het Rijk houdt het college ook rekening met te verwachten kortingen van het Rijk op de inkomsten uit het gemeentefonds. ‘Die tekorten loop je niet in door alleen met een lastenverzwaring te komen voor inwoners. Om financieel gezond te worden, moeten wij zelf ook de broekriem aantrekken’, aldus Zagt. ‘Lokale lastenverzwaring is voor mij onbespreekbaar als we daar niet zelf iets tegenover stellen’ zegt wethouder financiën Gert Zagt. ‘De gemeente staat er al jaren financieel slecht voor. De problemen zijn vooruit geschoven. We staan al twee jaar onder preventief toezicht van de provincie, omdat we geen sluitende meerjarenbegroting hebben.’
Drie componenten
Het college legt de raad daarom drie componenten voor. Ten eerste, een reductie van de ambtelijke organisatie van 140 naar 122 fte. Ten tweede, een forse bezuiniging op het beheer van de openbare ruimte, de inzet op een eigen bijdrage binnen de WMO, substantiële bezuinigingen op de interne bedrijfsvoering en het verminderen van de bijdragen aan het Gewest en de Veiligheidsregio. Deze twee componenten brengen volgens de wethouder 2 miljoen euro op.
De derde miljoen euro noemt de wethouder geen bezuinigingsmaatregel, maar een regelrechte lastenverzwaring. Het college handhaaft de al in april 2009 besloten trapsgewijze stijging van de onroerendzaakbelasting (OZB) met 13% in 2011, 6% en 5% in 2012 en 2013. Dat is exclusief inflatiecorrectie. ‘De financiële situatie is in Wijdemeren zo uit de hand gelopen dat het onmogelijk is ook die derde miljoen intern te bezuinigen. We willen immers ook dat onze gemeente zelfstandig blijft bestaan’, aldus Zagt.
Overige tarieven
De overige lokale tarieven blijven kostendekkend. De kosten van producten, zoals een paspoort, worden alleen voor inflatie gecorrigeerd. Wijdemeren is de duurste gemeente voor de kosten voor een rijbewijs. Met de begroting voor 2011 is er rekening mee gehouden dat dit tarief, als gevolg van wettelijke regels, fors wordt verlaagd. De begroting voor 2011 en de bezuinigingsplannen tot 2014 zijn op 14 en 15 oktober voorgelegd aan de raad. Tot 25 oktober heeft de raad de gelegenheid hierover technische vragen te stellen. Op 4 november vindt de eerste technische bespreking plaats tijdens de reguliere commissievegadering Bestuur en Middelen. Op 11 november neemt de raad een besluit over de begroting. |