ingezonden bericht
Kerstconcert ‘Selection & Directions’
Waar komt toch die Ankeveense swing vandaan?
Zondag 12 december is in Ankeveen een heel bijzonder kerstconcert te horen. Dan klinkt naast de traditionele kerstliederen ook hevig swingende muziek, met stijl en enthousiasme ten gehore gebracht door een koor en een big band, zowel afzonderlijk als in gezamenlijk uitgevoerde nummers.
Dat koor is het bekende All Directions, de big band is het al even goed in de markt liggende twintigkoppige gezelschap The Bruce Selection. Beide met hun ‘roots’ in het kleine Ankeveen, maar allebei inmiddels ook hoog gewaardeerd in de wijde omtrek. In de Martinuskerk aan het Stichts End worden op die zondagmiddag alle muzikale registers opengetrokken.
Count Basie en Duke Ellington
Koormuziek, van kerkzang tot smartlappen, is ons hier allemaal bekend. Maar die swing van The Bruce Selection is iets wat de Nederlandse muzikanten, meestal afkomstig uit de harmonie- en fanfarewereld, niet is aangeboren. Sterren als Count Basie en Duke Ellington, die zo ongeveer aan de wieg stonden van het genre, waren dan ook Amerikanen. Hoe komt een vaderlandse blazer – want een big band bestaat naast een ritmesectie geheel uit blaasinstrumenten – er toe om zich op de swing toe te leggen? En hoe leert hij de fijne kneepjes van een muziekstijl die nog helemaal niet zo eenvoudig is? We vroegen het aan een paar van de leden van de band, én aan hun leider, de Nederlandse Amerikaan Bruce Skinner, de naamgever van ‘zijn’ Selection.
Verschillende achtergronden
Al gauw merken we dat hun muzikale achtergronden heel verschillend zijn. Antoinette Janssen (altsaxofoon) speelde als meisje op alle instrumenten die ze te pakken kon krijgen. Blokfluit, mondharmonica, een orgeltje, een xylofoon, en ze kreeg zangles van een Franciscaner pater. Haar grote carrièrewens was om professioneel ballet te dansen. Ze deed daarvoor ook het eerste beroepsexamen. Tom Pel (ook altsaxofoon) begon als zevenjarig jochie als tamboertje muziek te maken in een fanfare, maar bedacht tien jaar later dat hij trompet wel leuk zou vinden. Maar de saxofoonleraar van de vereniging kon nog wel een leerling gebruiken… Din Binkhorst (baritonsaxofoon) zat in zijn Utrechtse studententijd in de swingafdeling van Tzigane, en is dus als een van de weinigen een (muzikale) swinger van huis uit. Piet Groot (tenorsaxofoon) huurde pas als dertiger zijn eerste instrument en deed ervaring op als muzikant in een combo achter een pop- en musicalkoor, waarna diverse big bands volgden.
Bruce en het jaar 2000
Maar in het jaar 2000 (weet u nog: de vuurwerkramp, de internetzeepbel, de tweede intifada, Play Station 2, Gladiator) start Bruce Skinner met leden van het fanfarekorps De Vriendschapskring een heuse big band. Omdat hij het niet laten kan. Want Bruce heeft de swing in zijn geboorteland met de paplepel ingegoten gekregen. En Ankeveen zal dat weten ook. Na een muzikale beroepsopleiding als muziekdocent en trompettist belandt hij in diverse swingende orkesten. Hij speelde zelfs samen met beroemde jazzmuzikanten als Stan Kenton, Clark Terry en Urbie Green. En al gauw kregen de blazers uit Ankeveen (en na enige tijd uit verre omstreken) ook versterking van muzikanten die al meer ervaring hadden met de stijl. Langzamerhand kreeg iedereen het swingvirus goed te pakken, zodat de muziek van The Bruce Selection nu uitnodigt tot meezingen, vingerknippen en - soms - de voetjes van de vloer. Op 12 december zal het er misschien een klein beetje rustiger aan toe gaan, maar koud zal het in de Martinuskerk zeker niet zijn. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar via 035-6563133 (Peter Janssen) of francisdekwant at hetnet.nl. Bestel snel, want ze swingen de deur uit.
Frits Ham |