WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
VVD over Waterschapsbegroting
Wijdemeren, ma 29 november 2010

De VVD fractie in het Waterschap AGV is behoorlijk kritisch over de begroting van die organisatie. André Spils zond ons de VVD-tekst en zijn commentaar.

Update 30-11-2010, 10.31: In onderstaand bericht zitten wat onjuistheden die in een reactie van André Spils onderaan dit bericht door hem rechtgezet worden.

(André Spils zit sinds de laatste waterschapsverkiezingen in de fractie van de VVD in het Algemeen bestuur van het Waterschap AGV.)


André Spils, oud-DBL raadslid, nu voor de VVD in het AB van AGV.

De VVD is behoorlijk kritisch in zijn commentaar op de begroting 2011 van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek (AGV). Om even de kaders te schetsen, AGV heeft een DB (Dagelijks Bestuur) vergelijkbaar met het college van B&W in een gemeente. En er is een Algemeen Bestuur (AB) dat vergelijkbaar is met de gemeenteraad.

Lastenverhoging voor de Burger

Het DB van AGV kiest ervoor, volgens de VVD, om niet te snijden in de eigen begroting, maar om de lastenverhoging door te sluizen naar de burgers en bedrijven.
De VVD beklaagt zich over het halfslachtige nakomen van de afspraken over de Actie Storm 1) en over het gebrek aan rechtstreekse verkiezingen. Ook vindt de VVD dat de Kamer van Koophandel en LTO, de Land- en Tuinbouworganisatie, niet in het Algemeen bestuur van AGV thuishoren, omdat de overige leden onderdeel zijn van een politieke partij. De financiële positie van het Waterschap wordt nog extra bemoeilijkt door het feit dat het CDA-VVD(-PVV) kabinet een greep in de kas van de waterschappen doet, aldus de VVD.

Ondoorzichtige besluitvorming

Er zijn veel zaken gemandateerd aan het dagelijks bestuur, waardoor de leden van het algemeen bestuur geen zicht meer hebben op de besluiten die genomen worden en de argumenten die daarvoor gehanteerd worden. Om het nog erger te maken, het DB heeft op zijn beurt weer besluitvorming gemandateerd aan de directie van Waternet, de uitvoeringsorganisatie van AGV. De VVD beklaagt zich erover dat het op deze manier voor de leden van het Algemeen Bestuur onmogelijk is om democratische controle uit te oefenen op het DB en Waternet.

Het VVD stuk leest niet gemakkelijk weg, maar het geeft wel een inkijkje in de doorgaans hermetisch gesloten wereld van de Waterschappen. Het verhaal van de VVD-fractie is te lang en te uitgebreid om hier te plaatsen. U kunt het hier echter wel (in PDF) downloaden.

1) Actie Storm is een een eind vorig jaar door de waterschappen ingezette actie om doelmatiger te werken en de bestuurlijke drukte (provincie, gemeente, waterschap, etc.) terug te dringen.

ingezonden bericht

Een bericht van de VVD/Waterschap AGV

Afgelopen donderdag heeft ook in het waterschap de begrotingsbespreking plaats gevonden. De VVD heeft tegen de begroting en tegen de tariefsverhoging gestemd. Vorig jaar had de VVD al aangegeven dat er op diverse zaken bezuinigd kon worden, maar daar is helaas door het dagelijks bestuur weinig van overgenomen. Dit jaar heeft de VVD wederom een groot aantal zaken aangeven zoals bijvoorbeeld het uit handen geven van belasting inning aan gespecialiseerde bureau's die wel 97-98% inning garanderen. Daarnaast is de VVD van mening dat er flink bezuinigd kan worden bij de uitvoerende organisatie Waternet. Het algemeen bestuur heeft hier geen grip op omdat dit gemandateerd is aan het dagelijks bestuur die het op haar beurt weer gemandateerd heeft aan de directie van waternet. De VVD heeft daarom een motie ingediend om deze mandatering ongedaan te maken. Helaas kreeg de VVD geen meerderheid en was ook deze kans om tarieven voor de burger laag te houden verkeken.

Flauw was het ook dat het dagelijks bestuur € 25.000,- wilde bezuinigen op kunst op een begroting van 149 miljoen. Dit was meer bedoeld om de burger om de tuin te leiden (het was door het DB bedoeld als een signaal!!) Gelukkig dat de meeste AB leden inzagen dat dit een fout signaal is en dus werd met een motie de post gehalveerd.

Meer informatie en bezuinigingsvoorstellen van de VVD vindt U in de bijlage
Algemene beschouwingen van de VVD

André Spils
lid algemeen bestuur VVD Waterschap

ingezonden bericht

Update op bovenstaand bericht 30-11-2010, 10.31

Geachte redactie,

Toch even een toelichting op mijn verhaal. Wat even duidelijk gesteld moet worden is dat het bij de KvK en LTO niet om politieke partijen gaat. Er zijn ook niet politieke partijen in het waterschap), maar om de z.g geborgde zetels. Dit zijn organisaties die automatisch een zetel in het bestuur kregen zonder dat de burger daarvoor gekozen heeft.

Dan heeft de overheid geen greep uit de kas van het waterschap gedaan want het overkoepelende orgaan van de waterschappen, de Unie van waterschappen heeft zelf het aanbod gedaan. Maar wel met voorwaarden, een soort "packaged deal". Over die voorwaarden is echter nog niet gesproken terwijl er wel al geld is ingeboekt op de rijksbegroting.

Ik vond toch dat ik dit even moest verduidelijken. Als mensen vragen hebben dan kunnen ze een mail sturen naar andre.spils at agv.nl.

Bovendien raad ik iedereen aan om eens op de website van AGV te kijken. Daar is te zien dat het waterschap heel veel en heel veel goede dingen doet.
www.agv.nl

Met vriendelijke groet,

André Spils
Lid fractie VVD, Algemeen Bestuur Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtsreek

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
sneeuw
-1 gr.
windkr. 1