WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Controleert de Raad wel?
Wijdemeren, za 6 november 2010

Cor Koster signaleert dat er heel veel geld en mankracht gaat zitten in de openbare verlichting. Hij stelt zich de vraag: Controleert de raad wel echt?

ingezonden brief

Vinger aan de pols

Bij de technische behandeling van de begroting 2011 van Wijdemeren van afgelopen donderdag - een openbare vergadering - zat er vrijwel niemand op de publieke tribune. Niet erg, want niemand heeft iets gemist.

De discussie ging namelijk over de vragen van de politieke partijen die per email aan het college waren gesteld. Ook de antwoorden waren per email gegeven. Aan de raadsleden... Ik zat er dus, als geïnteresseerde burger op de publieke tribune, voor spek en bonen bij. Ik had geen idee waar het allemaal over ging.

De gemeentewet eist dat er openbaar vergaderd wordt. Als dat op deze manier gebeurt, is het echter een aanfluiting. Het is te hopen dat de gemeenteraad eens serieus nadenkt over wat het betekent dat een normale vergadering "openbaar" moet zijn. Gelukkig was de griffier bereid om mij alsnog een document toe te zenden genaamd "Totaal vragen en antwoorden begroting 2011-2014" (een lijvig stuk van 55 bladzijden), zodat ik achteraf enig idee heb waar de vergadering van donderdag over ging.

Vragen

Alle fracties hadden vragen gesteld over onduidelijkheden en mogelijke discrepanties, en ze hadden allemaal keurig antwoord gekregen. De vragen tonen echter aan dat de raadsleden net zoveel van de begroting snappen als ik; en dat is weinig... Ik ben echt niet bang voor cijfertjes; ik kan er over het algemeen heel aardig mee omgaan. Ik heb zelfs ooit een leerboek over statistiek geschreven voor studenten, en statistiek gaat immers voornamelijk over de interpretatie van cijfers. Maar wat betreft de gemeentelijke begroting en jaarrekening... daarvan zeggen zelfs accountants dat het een "heel ander soort benadering" is dan men in het bedrijfsleven gebruikt.

Openbare verlichting

Ik geef slechts één klein voorbeeld: de openbare verlichting. D66 en de VVD stelden er schriftelijke vragen over. De VVD vroeg: "De totale kosten van de Openbare verlichting bedragen 493 K€. De apparaatslasten bedragen 180 K€. Waaraan worden deze (m.n. de uren) besteed?" Het antwoord luidde: "Uitvoeren OV-beleidsplan, opstellen OV-beheerplan (inclusief inventarisatie staat van OV), uitvoeren diverse vervangingsplannen, oplossen storingen/klachten".

De VVD was tevreden met dit antwoord. Maar als je naar de cijfertjes kijkt, dan blijven er toch aardig wat vragen over. Zoals: hoeveel tijd kost het de gemeente dan om de openbare verlichting brandend te houden? 180 K€ is 180.000 euro. De gemiddelde personeelslasten zijn per persoon met een volle baan 60.847 euro. (Dat wil zeggen: één ambtenaar kost de gemeente 60.847 euro per jaar. Is dat veel? Ja, dat is veel, maar daar wil ik het nu niet over hebben.) Als je het één door het ander deelt, kom je op 2.96 fte (full time equivalents), dat wil zeggen: er zijn drie ambtenaren die niets anders doen dan zich met de openbare verlichting bezig houden. Veel? Nou ja, moeilijk te zeggen. Het zal best wel werk zijn. Wijdemeren is een grote gemeente, dus 3 mensen lijkt wel redelijk.

Maar wacht... Daarbij komt nog "Onderhoud openbare verlichting uitbesteed" voor 186.200 euro. Wat betekent dat? Waarschijnlijk dat de gemeente een bedrijf inhuurt om het echte werk te doen, zoals het plaatsen van nieuwe lantaarnpalen en het vervangen van kapotte lampen. Dat is nóg eens minstens drie mensen... Wat doet de gemeentelijke afdeling dan eigenlijk? De trap vasthouden als die ingehuurde mensen een nieuwe lamp indraaien?

De meeste "eigen mensen" zitten trouwens binnen. Van die 180.000 euro aan personeelslasten gaat ruim 78% naar de binnendienst. Die zitten dus gewoon op kantoor. Je vraagt je af wat die daar doen. Vergaderen? Telefoontjes aannemen van burgers die melden dat hun straatlantaarns het niet doen? En nóg iets. Waarom wordt in de begroting van 2011 een bedrag voorzien van 141.000 euro aan salariskosten voor de binnendienst, terwijl dat in de begroting van het jaar daarvoor minder dan de helft was, namelijk 67.000? Wordt er volgend jaar dan nóg meer vergaderd dan dit jaar?

Waarom heeft de raad daar verder geen vragen over gesteld? Begrijpt iedereen echt waar al dat geld voor openbare verlichting aan besteed wordt? Of ben ik gewoon te argwanend?

Fictie

Ik wil niet al te kritisch zijn. Wat ik wil zeggen is dit... In onze gemeenteraad zitten maar 2 of 3 mensen die echt enig idee hebben (of zouden kunnen hebben) van de financiën van de gemeente. De anderen... ach, ze doen ook heel nuttige dingen, maar van een begroting of een jaarrekening hebben ze geen kaas gegeten. Is dat erg? Nee, want ik denk dat Wijdemeren het niet eens zo slecht heeft getroffen. Niet met de gemeenteraad, en niet met het ambtenarenapparaat.

Maar het idee dat onze gemeenteraad de vinger aan de pols houdt wat betreft begroting en jaarrekening.... dat de raad weet waaraan het geld besteed wordt.... Dat is gewoon een fictie.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
13 gr.
windkr. 2