WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Alcoholexpositie Bibliotheek
Loosdrecht, vr 5 november 2010

Van 1 tot 20 november is er een expositie over alcohol te zien in de vestiging Wijdemeren van De Bibliotheek in Loosdrecht.

persbericht

EXPOSITIE OVER ALCOHOL (preventie) bij
De BIBLIOTHEEK vestiging Wijdemeren.

Alcohol is een riskant genotmiddel. Om met alcohol om te kunnen gaan, moet men kennis hebben van de risico's, ook hier geldt een gewaarschuwd mens telt voor twee. De alcoholreclame maakt geen melding van die risico's. Daarom brengt de Stichting Alcoholpreventie Utrecht (SAU) door middel van een rondreizende expositie, die kennis naar het publiek.

Vrijwel iedere Nederlander kent de slagzin "drank maakt meer kapot dan je lief is". Het is de slagzin waaronder het ministerie van Volksgezondheid sinds eind 1986 probeert de Nederlanders tot matiging van hun alcoholgebruik te bewegen. Tussen 1986 en 1991 vond er enige daling van het hoofdelijk alcoholgebruik plaats. Sindsdien is dit constant,  en nog steeds op een ongezond hoog niveau (viermaal zo hoog als in 1955).
Vooral het excessieve drinken door jongeren baart zorgen, omdat dit blijvende hersenschade kan veroorzaken.

De gevolgen voor de volksgezondheid zijn niet mis. Jaarlijks overlijden er circa 2500 mensen voortijdig ten gevolge van hun alcoholconsumptie. Voorzichtig geschat telt Nederland zo'n 300.000 mensen die als verslaafd aan alcohol beschouwd moeten worden. Hun lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt vaak ongeneeslijk aangetast. Jaarlijks gaan er van hen ongeveer 1000 de WAO in.

Ook op maatschappelijk gebied heeft de hoge Nederlandse alcoholconsumptie gevolgen. Algemeen bekend is het feit dat alcohol in het verkeer groot risico oplevert. Vaak realiseert men zich niet dat dit niet alleen tot doden, invaliden en gewonden leidt, maar ook tot hogere kosten voor politie en ambulancedienst, en tot hogere verzekeringspremies.
Echter niet alleen in het wegverkeer, ook in het maatschappelijk verkeer veroorzaakt alcohol leed en kosten. Ongeveer tweederde van alle vandalisme, en ruim 40 procent van alle openbare geweldpleging, vinden plaats onder de invloed van alcohol. Bij kindermishandeling en vrouwenmishandeling is het alcoholaandeel aanzienlijk, maar helaas ontbreken voor Nederland exacte percentages. Hetzelfde geldt voor de rol van alcohol bij het stuklopen van huwelijken.

De expositie is van 1 tot 20 november tijdens openingsuren te zien in vestiging Wijdemeren van De Bibliotheek, Tjalk 41, Loosdrecht. Bij de tentoonstelling zijn ook folders beschikbaar over specifieke aspecten van alcoholproblematiek.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
15 gr.
windkr. 4