ingezonden brief
Tuurgaatjes
Het lijkt rustig te zijn in Wijdemeren. Hebben de burgers het moede hoofd in de schoot gelegd? Ik denk het niet. Wat mezelf betreft: er zijn veel dingen die me niet zinnen.
Om te beginnen: onze Loosdrechtse vrienden. Het nieuwe College is nauwelijks aan de macht of ze doen precies hetzelfde als hun voorgangers. Vorig jaar sprak Dorpsbelangen nog schande van het feit dat het toenmalige bewind de OZB in vier jaar met 40% wilde verhogen. Nu hebben ze het zelf voor het zeggen, en wat doen ze? Ze laten die verhoging gewoon doorgaan. En het mooie is: ze kunnen zich lekker democratisch verschuilen achter een uitspraak als: "het college handhaaft de al in 2009 besloten trapsgewijze stijging van de onroerendzaakbelasting (OZB)". Ach gut... . Nu is het ineens niet meer zo erg, die 40%. Dat krijg je, als je geconfronteerd wordt met de werkelijkheid...
En dan de toestand van de doorgaande weg in Nederhorst den Berg. Die zou aangepakt worden als het Noorder- en Zuidereinde klaar was. Dat is inmiddels al bijna een jaar het geval, maar wij - in de periferie van de gemeente (het centrum is immers Loosdrecht) - moeten maar blijven hotsen en botsen. Eerst is kennelijk Loosdrecht zelf aan de beurt: de Loosdrechters willen namelijk over de plassen kunnen turen, dus er moeten langs de doorgaande weg wat uitzichtbelemmerende zaken verwijderd worden: schuttingen en heggen en zo. Dan is de plas beter zichtbaar. Het dorp zonder eigen centrum krijgt dan "tuurgaatjes". Tel uit je winst... Loosdrecht is net een dood paard. Daar kun je aan sjorren zoveel je wilt, maar het blijft dood.
Ondertussen hobbelen we in Nederhorst den Berg alsmaar door over de Dammerweg. Ik vroeg me af waarom de burgemeester, die immers aan die weg een huis heeft, niet wat haast achter de herbestrating zet, maar toen besefte ik dat hij er vermoedelijk geen weet van heeft: hij woont er immers nog steeds niet. Waarom eigenlijk niet? Hij is al bijna een jaar geleden benoemd. Ja, okay, dat huis wordt verbouwd, maar..... Als die verbouwing zo lang moet duren, dan moet het nogal ingrijpend zijn. Moet er echt zoveel aan dat huis vertimmerd worden? Waarom eigenlijk? Er is destijds, voor vorige burgemeesters, ook al voor tonnen aan verbouwd aan dat huis. Wat mankeert er dan nog aan?
Nóg een vraagje: wat kost die verbouwing eigenlijk? En wie gaat dat betalen? Als ík thuis wil verbouwen, dan moet dat echt uit mijn eigen zak komen. Geldt dat ook voor burgemeester Martijn Smit? Voor hem is het een gewoon huurhuis. Hij vindt het vast een prettige huisbaas, die gemeente...
Oh, nog wat... Als men toch bezig is met verbouwen van de burgemeesterswoning , kan men daar ook niet meteen wat uitzichtbelemmerende zaken verwijderen, zodat ook wij - in de periferie - wat tuurgaatjes krijgen en de plas kunnen zien?
Maar het is niet alleen de gemeente waar ik me aan erger. Neem nou zo'n Singelgroep. Ooit - vele jaren geleden - wou de gemeente op de plaats van het oude gemeentehuis in Nederhorst den Berg iets nieuws neerzetten. Dat is toen door de Singelgroep effectief geblokkeerd, met als gevolg dat die zaak de gemeente elk jaar handenvol geld kost. Inmiddels zijn, zo hoorde ik, alle oorspronkelijke leden van die groep omwonenden verhuisd. Op Hans Vuurmans na, degene die vrijwel al die stukjes in de lokale bladen schrijft. Toen de nieuwe bewoners hun huizen rondom dat oude gemeentehuis betrokken, wisten ze dus allemaal dat er nieuwbouw gepleegd ging worden, en wat voor soort nieuwbouw.
Alleen Hans Vuurmans is nog over van die oorspronkelijke groep, en hij blijft maar doorgaan... Als hij nou ook zou verhuizen, dan konden we daar tenminste iets nieuws neerzetten. Het wordt hoog tijd. Kan de gemeente hem niet wat verhuissubsidie geven? Naar Loosdrecht, bijvoorbeeld? Daar kan men wel wat levendigheid gebruiken. En binnenkort heb je daar - zegt men - mooi uitzicht op de plassen, met al die tuurgaatjes.
Kortom, het lijkt wel rustig in Wijdemeren, maar ... het smeult....
Cor Koster
Nederhorst den Berg
|