WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Noordereinde Open!
's-Graveland, wo 31 maart 2010

Vanmiddag om 16.00 uur was het zover. Wethouder Betske van Henten opende met een speech en het ophalen van een slagboom het Noordereinde.

Geurend asfalt

Een jaar duurde het, mede vanwege de vele procedures en de strenge winter, maar vanmiddag was het zover. De belangrijkste doorgaande weg in 's-Graveland ging weer open. Het nieuwe asfalt lag er strak en fris geurend bij. De strepen zijn nog hagelwit en de trottoirs zijn glad en nagelnieuw. Nieuwe bruggen met fris geverfde leuningen. De nieuwe bomen, die de oude moeten doen vergeten, staan er in een flink aantal bij in verse zwarte aarde.

Bomen, moeilijkste afweging


Het college, enkele ambtenaren en politici,
terwijl wethouder Betske van Henten haar toespraak houdt.

In haar toespraakje, in de snijdend koude wind, memoreerde wethouder Betske van Henten de lastige bestuurlijke periode die met de opening van het Noordereinde achter haar ligt. De noodzaak om het Noordereinde te reconstrueren vanwege de trillingen, het lawaai en de slechte riolering. Veel discussie. Hoogoplopende debatten in en buiten de raad. De moeilijkste afweging vond zij het besluit over de kap van de oude bomen. Lang werd er gesproken over de levensverwachting van de bomen. Ook werd vastgesteld dat er bomen slecht waren. Natuurmonumenten werd ook om advies gevraagd. Het omwaaien van een boom bij Natuurmonumenten, zonder dat iemand dat voorzien had, zorgde bij haar voor een schrikbeeld. Alles afwegende besloot zij toch de bomen te laten kappen en te laten vervangen door nieuwe bomen, waarvan er meer teruggeplaatst zijn dan er gekapt zijn. Over enkele jaren moeten de nieuwe bomen weer een laanachtige uitstraling gaan geven.

Bescheiden feestje

Zij bedankte de leden van de klankbordgroep voor hun inbreng. De bewoners van de Cannenburgerweg bedankte zij voor hun geduld en uithoudingsvermogen om de omleiding een jaar langs hun voordeur te hebben. Tenslotte bedankte zij de uitvoerder, de aannemer en de ambtenaren van Wijdemeren die er veel werk aan hadden.

Op het Noordereinde stond een geïmproviseerde slagboom. De grappen over de Republiek 's-Graveland waren niet van de lucht, zeker toen Horstermeerder Martin Vuyk aan kwam lopen. Betske van Henten verklaarde van 's-Graveland liever een koninkrijk dan een republiek te maken.

Na haar toespraak opende zij de slagboom, waarmee het Noordereinde officiëel geopend was. Na afloop trok het gezelschap van circa veertig mensen naar 't Swaentje om daar een drankje te drinken. Een zeer bescheiden feestelijke gebeurtenis.

Even wennen

De weg was nog maar net open, of het verkeer wist de doorgaande route meteen te vinden. Daarbij stuitte het wel op flink wat plekken op geparkeerde auto's van aanwonenden, die natuurlijk de afgelopen maanden gewend waren om hun auto huis aan huis voor de deur te parkeren. Het wordt voor iedereen weer even wennen. Op het Noordereinde wennen aan de terugkeer van het verkeer en op de volledig kapotgereden Cannenburgerweg wennen aan de rust die over die weg neer zal dalen.

Dossier Verkeer 's-Graveland

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 5