WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zorg over Waterpolitie
Loosdrecht, wo 31 maart 2010

Sjors Chamboné van Rederij Loosdrecht werd gealarmeerd omdat de buurman weg was. Hij maakt zich zorgen over de inzet van de politie op het water.

ingezonden brief

Kan je nog op de Politie rekenen?

Dinsdag 30 maart zat ik om ± 21.00 uur aan boord van ’t Stockpaerdt offertes te maken toen de buurvrouw op mijn raam klopte. Zij was in paniek want haar man was gaan varen met een heel klein laag speedbootje en was al ongeveer een uur weg. Inmiddels was de wind sterk aangetrokken en stonden er al flinke golven op de Loosdrechtse Plassen en het regende af en toe. Samen met de buren hebben we met grote schijnwerpers over de Plassen geschenen maar niets te zien. De buurman had zijn telefoon thuis laten liggen en was dus niet bereikbaar. Uit eindelijk heb ik de buurvrouw geadviseerd om toch maar contact op te nemen met de Politie Gooi en Vechtstreek en hun om advies te vragen wat te doen. Hij was toen al ruim een uur weg. 

Inmiddels heb ik mijn collega van Rederij Wolfrat gebeld die ook nog met offertes op kantoor bezig was en heb ik het portable nummer van Edwin van Keulen de controleur van het Plassenschap gebeld. Misschien was hij wel op het water. Dat bleek hij niet want hij zat thuis in Vleuten voor de buis naar het voetbal te kijken. Hij bedacht zich geen moment en riep als jij met mij mee vaart ben ik in 20 minuten bij de Werkhaven en kunnen we een zoekactie opzetten.

Ondertussen was er ook contact gemaakt met de politie Gooi en Vechtstreek en die zouden proberen of er een politieboot in te zetten was. Maar daar had ik geen goed gevoel over of dat wel zou lukken. Inmiddels besloot mijn collega Wim Kleine van Rederij Wolfrat na overleg met ons om een van de rondvaartboten de Friesche Poort in te zetten om mee te gaan zoeken. Hugo van Jachtmakelaardij Wolfrat die ook nog op de haven bezig was om zijn bootjes extra stormvast te leggen ging met de rondvaartboot mee. 

In totaal heeft het toch zeker een uur geduurd voordat de buurman na het eerste telefoontje met de politie natgeregend en verkleumd terug kwam varen. Hij was voor dat telefoontje al een uur weg. Zijn motor was afgeslagen en hij had een poosje in het riet in de buurt van het Anker gelegen voordat hij zijn buitenboordmotor weer aan de praat kreeg.

In dat uur heeft de politie Gooi en Vechtstreek dus geen politieboot op het water kunnen krijgen. Ik vind dat heel erg verontrustend. Ik heb binnen mijn netwerk wat telefoontjes gepleegd en ik kreeg eigenlijk te horen dat om bezuinigingsreden de politie van hogerhand van maandag tot en met donderdag helemaal niet meer de Plassen op mag. En dat er in het recente verleden al meerdere keren ellende op de Plassen is geweest waarbij de Politie niet is komen opdagen. Dat ligt niet aan de agenten die in de politieboten horen te zitten want die willen wel begreep ik, maar aan het management die verbied dat ze het water opgaan.

De held van deze dag is in mijn ogen Edwin van Keulen die net dacht aan zijn wijntje te kunnen beginnen en niet nadacht en direct vanaf Vleuten naar Loosdrecht scheurde en samen met mij de zoektocht begon. En natuurlijk mijn collega, alle buren en de makelaar die met een rondvaartboot zijn gaan zoeken.

De schlemiel van deze dag is de watersporter die als hij of zij in de problemen komt blijkbaar niet kan rekenen op de Waterpolitie. Want die zijn er volgens mijn bronnen alleen nog maar in het weekend. Stel er is een calamiteit op een woensdag en de politie weigert het water op te gaan. Moet die ene Bijzonder Opsporings Ambtenaar van het Plassenschap met hele beperkte bevoegdheden het dan in zijn eentje oplossen. Moet hij dan van huis komen terwijl de politie 24 uur per dag paraat hoort te zijn.

Het lijkt mij een situatie die tot de bodem moet worden uitgezocht. Een mooie taak voor de nieuwe Burgemeester de heer Smit. Want hij is tenslotte verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ik wens hem vast veel succes.

Sjors Chamboné
Rederij Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 5