WIJDEMEERSE WEBKRANT
Stembureau De Dobber
Kortenhoef, di 9 maart 2010

Drie korte filmpjes, gemaakt vorige week in het stembureau De Dobber op de Meenthof in Kortenhoef. Stapels stembiljetten.

De Dobber was een zeer populair stembureau met een opkomstpercentage van 96,5% ofwel 1413 stemmen. In het onderste filmpje krijgt u een indruk van hoeveel ruim 1400 stembiljetten zijn.


De ochtendploeg.

Tellen

Het tellen van de stemmen lijkt eenvoudiger dan het is. Herman Stuijver, die erbij was, kan dat bevestigen. Eerst worden alle biljetten uitgevouwen en op stapels gelegd. Dan worden ze uitgesorteerd op stapels per partij. Daarna wordt de plaatsen 1 t/m 4 van de kandidatenlijst uit de stapel gehaald en op aparte stapeltjes gelegd. En tenslotte worden alle voorkeurstemmen gesorteerd en geteld.


PvdA lijstrekker Ben Steenvoorden komt met zijn hele gezin stemmen.
Veni Vidi Vici?

Controleren

In de loop van de dag is door de kiezer per stembiljet één oproepkaart ingeleverd (zijn eigen kaart of een machtiging). Als alle biljetten geteld zijn, dan moet dat aantal dus kloppen met het totaal aantal ingeleverde oproepkaarten. Dat is het ideaal. Omdat het tellen van de dunne papieren biljetten lastig is, ze plakken een beetje aan elkaar, klopt dat de eerste keer niet. Er moet dus net zolang geteld worden (oproepkaarten en stembiljetten) tot alles klopt. Met een beetje geluk gaat dat toch vrij snel. Met een beetje pech ben je echter flink wat tijd aan het tellen en hertellen. (Met de stemcomputer kostte dat circa tien minuten.) Als alles klopt wordt het proces verbaal ingevuld met de complete administratie van dat stembureau, wordt de uitslag doorgegeven aan het gemeentehuis en worden alle papieren in dozen verpakt.


Stapels stembiljetten.

bron
WWK
video
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
3 gr.
windkr. 2