WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio lezing - Koffieconcert
Kortenhoef, zo 7 maart 2010

Op 21 maart organiseert de OSG weer een Nescio lezing annex Koffieconcert. De lezing wordt verzorgd door Dr. Govert Buijs van de VU.

persbericht

God is terug – maar voor de kerk is het nog even wennen

Nescio-lezing annex koffieconcert op 21 maart 2010
Oecumenische Streekgemeente i.s.m. Vuconnected
Oude kerkje Kortenhoef
Lezing door Dr. Govert Buijs


Ksenia Kouzmenko

Het evangelie, de moderniteit en de reli-markt

De moderne mens is onvermijdelijk op weg naar definitieve secularisatie – dat is de mythe die sociologen als hedendaagse goeroes met grote stelligheid decennialang verspreid hebben.

Decennialang is het kerkelijk en theologische beleid op deze mythe afgestemd. Het christelijk geloof zou alleen overlevingskansen hebben als het zich zou ontdoen van ‘pre-moderne’, niet-rationeel inzichtelijke ‘geloofsvoorstellingen’ en zich zou voortzetten als politieke en/of sociale ethiek.
Inmiddels is er echter een uiterst levendige reli-markt ontstaan, waarin ‘gesprekken met God’ als warme broodjes over de toonbank gaan.

In deze lezing wordt kort teruggekeken op enkele theologische en sociologische wissels die ertoe geleid hebben dat de kerk slecht voorgesorteerd staat op de reli-markt. De hoofdmoot zal zijn een – hernieuwde - verkenning van het evangelie als een spirituele weg die juist in een plurale marktsituatie herkend kan worden als intellectueel uitdagend, moreel oriënterend en spiritueel transformerend, ook en juist voor de beroemde ‘ontwikkelden onder de verachters van de christelijke religie’. Er is geen reden voor de kerk of voor kerkleden om daarover besmuikt te doen.
Maar met een ‘mooi verhaal’ zijn we niet af van de knagende werking van de moderne, seculariserende kritiek: wat als het niet toch allemaal verbeelding is? Daarover gaat het meer (cultuur)filosofisch getoonzette slotdeel van de lezing.

Govert Buijs studeerde politicologie en filosofie aan de VU in Amsterdam en aan het Institute for Christian Studies in Toronto. Ook studeerde hij enige tijd theologie. In 1998 promoveerde hij cum laude in de wijsbegeerte op het proefschrift “Tussen God en duivel. Totalitarisme, politiek en transcendentie bij Eric Voegeling”. Sinds 2000 is hij verbonden aan de Vrije universiteit als docent sociale en politieke filosofie.

Ksenia Kouzmenko zal de lezing omlijsten met een klein concert op de vleugel.

Ksenia Kouzmenko werd in 1971 geboren in Minsk als dochter van een pianistenechtpaar. Op 7 jarige leeftijd werd ze aangenomen op het Nationaal Muziek College in haar geboorteplaats, waar ze in 1989 cum laude afstudeerde. Ze vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekacademie,waar ze in 1994 -eveneens cum laude- haar master degree haalde als concertpianist en als docent . In 1995 kwam Ksenia met een internationale studiebeurs naar Nederland. Zij treedt op in vele landen en won menig concours.
Een citaat uit een juryrapport: “Ksenia is een overtuigend performer, bij wie het elegante gebaar steeds in dienst staat van de muziek. Zij durft risico’s te nemen en sleept de luisteraar mee op haar muzikale ontdekkingstochten”.
Sinds 1999 geeft zij les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij heeft een vleugel, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Instrumentenfonds.

Voor de lezing speelt Ksenia Kouzmenko van Chopin:

Nocturne in B, op. 62 no. 1
Nocturne in As, op. 32 no. 2

Nà de lezing van Schumann:

Arabeske op. 18
Faschingsschwank aus Wien, op. 26:

  • Romanze
  • Scherzino
  • Intermezzo

Aanvang: 11.00 uur
Entree : € 6,00 kinderen gratis
Plaats : Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
3 gr.
windkr. 2