WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kunst aan de Dijk: 29-5 / 20-6
Kortenhoef, di 4 mei 2010

Van 29 mei t/m 20 juni 2010 wordt de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk gehouden. Het thema dit jaar is het paard in de moderne kunst.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Kunst aan de Dijk presenteert:
Tentoonstelling Man en Paard

Van 29 mei t/m 20 juni 2010 wordt de jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk gehouden. Het thema dit jaar is Man en Paard – het paard in de moderne kunst. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en foto’s wordt de relatie van mens en paard verbeeld.


Willy Sluiter, Jumping Jockey, Kunsthandel Dolf van Omme, Amsterdam.

Te zien zijn werken van Nederlandse kunstenaars zoals George Breitner, Anton Mauve, Leo Gestel, Toon Kelder, Kees Maks en Gerrit Benner. De tentoonstelling wordt gehouden in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef.

De tentoonstelling laat zien hoe ons beeld van het paard vanaf het einde van de 19de eeuw geleidelijk is gewijzigd. Werd het paard oorspronkelijk vooral gezien als arbeidskracht, in onze tijd zien we het paard vooral als metgezel. Het paard biedt de mensstatus, vermaak en afleiding. In de kunst is het veranderende beeld van het paard zichtbaar.

Winnaar

Hoewel paarden zelfs in Wijdemeren geen onderdeel van het dagelijks straatbeeld meer vormen, neemt hun ‘populariteit’ nog steeds toe. Maar ook in de kunst mag het paard zich verheugen in de gunst van het publiek. Dat bleek onlangs weer uit een enquête door het Kröller Müller museum, dat via internet het publiek vroeg de mooiste werken op papier uit de collectie van het museum te kiezen. Het paard kwam als winnaar uit de bus.

Tentoongestelde werken

De tentoonstelling toont ongeveer veertig schilderijen en daarnaast een aantal tekeningen en foto’s van Nederlandse kunstenaars. Het paard komt er in al zijn verschijningsvormen tot leven: u ziet robuuste werkpaarden, paarden op de markt, paarden op het strand en dansende paarden in het circus. Een scala van kunstenaars en fotografen uit de vorige eeuw heeft zich door het paard laten inspireren: van Breitner tot Benner, van Mauve tot Maks, van Gestel tot Pander, van Muybridge tot Mentzel. Kunst aan de Dijk toont in zijn tentoonstellingen bij voorkeur werk uit privébezit, werk dat dus zelden of nooit op tentoonstellingen te zien is. Ook voor deze tentoonstelling bleken veel bruikleengevers - kunsthandelaren en particulieren - bereid om hun werken uit te lenen. Dat maakt Man en paard een uniek evenement.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met tekst van Dr. Marijke Peyser, kunsthistoricus en lid van de tentoonstellingsgroep van Kunst aan Dijk. Aangezien de auteur ook een liefhebber is van de paardendressuur is de catalogus vanuit twee gezichtspunten interessant.

Plaats: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: € 5,-, donateurs € 4,-, kinderen tot 16 jaar gratis. Rondleidingen op verzoek. www.kunstaandedijk.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
11 gr.
windkr. 4