WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
65 Jaar Bevrijding
's-Graveland, za 1 mei 2010

Samen met de Historische Kring In de Gloriosa uit 's-Graveland organiseert Museum Hilversum een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.

persbericht

“DINGEN VAN TOEN – 65 jaar bevrijding”
Brieven en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
MUSEUM HILVERSUM
di 4 mei t/m zo 9 mei 2010 - opening 5 mei om 15.00 uur

In de week dat de 65e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvindt, organiseert Museum Hilversum de project-tentoonstelling

Dingen van toen, 65 jaar bevrijding

Uit de omvangrijke collectie van de heer Bruin Wallenburg (´s Graveland), en in samenwerking met de Historische Kring ‘In de Gloriosa’ uit Kortenhoef, hangt en staat in de Burgemeesterzaal op de eerste verdieping van het museum een compacte selectie van voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. De projectexpositie geeft een impressie van deze periode die nieuwe vragen oproept, en die zo de belangstelling voor de oorlog bij de jonge generatie aanwakkert.

Enerzijds de indringende afscheidsbrieven van joodse onderduikers uit Amsterdam, die min of meer toevallig in het bezit van Wallenburg kwamen. Uit de berichten van deze mensen ‐ die al dan niet tegen beter weten in op transport naar Polen gingen ‐ spreekt moed, dankbaarheid voor de voedselpakketten die zij in Westerbork toegestuurd kregen, en zelfs hoop op een weerzien.
Zij mochten de bevrijding in mei 1945 niet meemaken.

Anderzijds objecten als kostuums, wapens, verpakkingen van oorlogsproducten, insignes,  distributiebonnen, een parachute voor een dropping: deze dingen werden ook lang na de bevrijding gekoesterd door degenen die ze maakten, of die ze kregen.
Een intrigerend tijdsbeeld van een periode die al 65 jaar geleden is, maar soms nog heel dichtbij.

De tentoonstelling wordt op woensdag 5 mei om 15 uur geopend door Wethouder van Cultuur van de gemeente Hilversum, Mw L.E.C. Jooren-van der Boor.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen/zon
14 gr.
windkr. 3