WIJDEMEERSE WEBKRANT
Record Bezwaarschriften
Wijdemeren, ma 28 juni 2010

In 2009 is er een recordaantal bezwaarschriften ingediend. In totaal 372, tegen 150 in een gemiddeld jaar. De oorzaak ligt in de kwestie Noordereinde.

persbericht

Jaarverslag Wijdemeerse bezwaarschriftencommissie 2009:
grote toename aantal bezwaarschriften

Het college heeft kennis genomen van de het jaarverslag van de Commissie voor bezwaarschriften voor het jaar 2009.

Veel bezwaarschriften door Noordereinde

In 2009 zijn 372 bezwaarschriften ingediend. Gewoonlijk zijn dat er ongeveer 150. Deze toename heeft voor een groot deel te maken met de bezwaren die door bewoners werden ingediend tegen de reconstructie van het Noordereinde.

Wettelijke termijn

De commissie heeft in 367 zaken advies aan het college uitgebracht: 3 zaken gegrond, 175 niet-ontvankelijk en 189 ongegrond. Van de ingediende bezwaren is 93% binnen de wettelijke termijn afgehandeld. De  termijnoverschrijdingen waren ondermeer te wijten aan extra onderzoek dat in een aantal zaken moest worden gedaan. Vanaf 2010 is het doel om 100% van de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn af te handelen.

Beroep

Negentien bezwaarmakers zijn na de uiteindelijke beslissing op hun bezwaar in beroep gegaan bij de Rechtbank. Daarvan zijn 12 zaken ongegrond, 5 zaken gegrond en 2 zaken niet-ontvankelijk verklaard. In hoger beroep heeft de Raad van State in 4 zaken uitspraak gedaan en de Centrale Raad van Beroep in 1 zaak. Van deze 5 zaken zijn er 3 in het voordeel van de gemeente beslecht.

Nieuwe samenstelling

De bezwaarschriftencommissie is een onafhankelijke commissie die in de bezwaarschriftenprocedure juridische adviezen geeft aan burgemeester en wethouders bij geschillen over genomen besluiten van de gemeente. De commissie bestaat uit externe leden. Voorheen konden dat ook raadsleden zijn. Sinds 1 mei jongstleden is dat echter veranderd, onder meer om de onafhankelijkheid en de juridische deskundigheid van de commissie te bevorderen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
29 gr.
windkr. 2