persbericht
Tuinvisioenen, Jonkheer van Sypesteyn
en de terugkeer van de Oud-Nederlandse Tuinkunst
Vanaf 3 juli heeft Sypesteyn niet alleen een beeldententoonstelling te midden van tuinkunst, maar binnen in het kasteel is er tevens een tentoonstelling òver tuinkunst.
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Jonkheer Henri van Sypesteyn zijn boek Oud Nederlandsche Tuinkunst publiceerde. Dit kloeke en rijk geïllustreerde boek
(339 pagina’s 111 afbeeldingen) was het eerste in zijn soort in het Nederlandse taalgebied. Van Sypesteyn laat zich erin kennen als een gepassioneerd onderzoeker. Het ging hem erom de in zijn tijd verloren geraakte kennis over Nederlandse tuinen weer terug te brengen. Het boek is ook een pamflet. De jonkeer had de Oude Nederlandse tuinkust hoog zitten en hij wilde haar rehabiliteren.
Veel van de kunstwerken, die Van Sypesteyn als afbeelding in zijn boek gebruikte bevinden zich nog in het kasteel. Verborgen in prentendozen en verspreid over de wanden van de verschillende zalen. Deze schilderijen, prenten, tekeningen en een enkel ander object zijn nu samengebracht in de tentoonstellingszaal en geven een overzicht van de ontwikkeling van de tuinkunst van de late middeleeuwen tot in de negentiende eeuw. Dit beeldverhaal wordt ondersteund door een aantal documenten.
In een aangrenzend vertrek worden ontwerpen voor Van Sypesteyns eigen kasteeltuin getoond. De Jonkheer engageerde hiervoor gerenommeerde tuinarchitecten, om uiteindelijk de opdracht terug te nemen en zelf het complex van tuinen park en bos vorm te geven.
De werken uit de eigen verzameling konden voor de tentoonstelling worden aangevuld met een aantal bijzondere externe bruiklenen.
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over Van Sypesteyn als tuinhistoricus, getiteld Tuinvisioenen, Jonkheer van Sypesteyn op zoek naar de verloren tuinkunst. Dit rijk geïllustreerde boekje is geschreven door Rik van Wegen, de conservator van het museum. |