WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wat is de WABO?
Wijdemeren, wo 9 juni 2010

Regelmatig duiken er nieuwe wetten met nieuwe namen op. Dat is nu de WABO, de Wet Algemene bepalingen omgevingsrecht.

Minister Huizinga van VROM heeft, in overleg met provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW) besloten dat 1 oktober 2010 de definitieve invoeringsdatum van de Wet Algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) wordt.

WABO

De WABO is een wet die er voor moet zorgen dat er één vergunning, de z.g. omgevingsvergunning, wordt afgegeven voor bijv. bouwactiviteiten. Bovendien komt er de mogelijkheid om de vergunningen digitaal aan te vragen.

Nu worden vergunningen nog apart aangevraagd en behandeld. De bouwvergunning, de bijbehorende milieuvergunning en bijvoorbeeld een kapvergunning als die nodig is om te kunnen bouwen. Soms wordt de bouwvergunning wel verleend, maar de kapvergunning niet. Degene die wil bouwen is dan in de aap gelogeerd, want er kan dan, ondanks een goedgekeurde bouwvergunning, toch niet gebouwd worden.

Omgevingsvergunning

De WABO gaat dat oplossen. Al die losse vergunningen worden dan samengevoegd in de omgevingsvergunning. Dat moet een aanzienlijke vereenvoudiging en lastenverlichting gaan bieden. Wilt u er meer over weten, ga dan naar de website van Kluwer, waar een aardige video staat.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 0