WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Museum voor Wanbeleid
Horstermeer, do 3 juni 2010

De afgelopen twee weken kwam de kwestie Horstermeer in een stroomversnelling. In de volgende paar berichten staat de chronologie.

Op 21 mei begon de serie gebeurtenissen met de opening van het Museum voor Wanbeleid door de republiek. Foto's van de schade zijn hier te zien. Een video over het Museum is ook beschikbaar.

Dossier Horstermeer

persbericht

21 MEI OPENING MUSEUM VOOR WANBELEID
Route door illegale moerassen in Republiek Horstermeerpolder

  • 11 uur officiële opening – Radioweg Nederhorst den Berg
  • Republiek handhaaft ultimatum aan Provincie en Waterschap, ondanks aangifte

Op 6 mei verwijderden de inwoners van de Horstermeerpolder een stuw die door het Waterschap AGV in hun polder werd geplaatst. De 11,5 ton zware stuw is het startpunt van het Museum voor Wanbeleid in de Republiek Horstermeerpolder, dat vrijdag 21 mei om 11.00 uur officieel wordt geopend. Het museum bestaat uit een openlucht gedeelte aan de Radioweg in Nederhorst den Berg. Met een route door het illegaal door Natuurmonumenten aangelegde moeras. Op deze route zijn verschillende waterwerken gemarkeerd die na 1 juni door de bewoners worden verwijderd als de Provincie Noord-Holland en het Waterschap zich niet houden aan het gestelde ultimatum. Verder is er een foto- en videotentoonstelling in het Nera Gebouw, waar ook het hoofdkantoor van de Republiek is gevestigd.

Bewoners handhaven ultimatum

Op 6 mei stelden de bewoners van de Horstermeerpolder een ultimatum aan de Provincie en het Waterschap. Voor 1 juni 2010 moeten de overheden beginnen met het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van het moerasgebied in het zuiden van de polder. Gebeurt dit niet, dan nemen de bewoners het beheer van het gebied over.  De enige officiële reactie die de bewoners tot op heden ontvingen was de aangifte bij de politie door het Waterschap voor het verplaatsen van de stuw. Er rest de bewoners dus niets anders dan het voorbereiden van het in eigen beheer verwijderen van de overige dammen en stuwen die zorgen voor een –illegaal- verhoogd waterpeil in hun polder.

De openluchtroute in het Museum voor Wanbeleid voert langs een aantal van deze dammen en stuwen. Bezoekers krijgen zo een goed beeld van het wanbeleid dat al jaren door Natuurmonumenten wordt gevoerd in de Horstermeerpolder, gedoogd door het Waterschap.

Schade aan huizen verder onderzocht

Het bouwkundig onderzoek naar de schade aan de huizen in de polder gaat door. De bewoners bereiden een schadeclaim voor ter grootte van enkele tientallen miljoenen euro’s. Van de eerste 20 huizen is de schade nu in kaart gebracht. Foto’s van de schade maken deel uit van de fototentoonstelling in het Museum voor Wanbeleid. Andere thema’s in de tentoonstelling zijn de wateroverlast in 1987 en het onder water zetten van de polder in de eerste en tweede wereldoorlog. Ook de saamhorigheid van de bewoners komt aan bod met foto’s en video’s van de viering van het 75, 100 en 125 jarig bestaan van de polder.

Open voor Publiek

Het museum is het gehele pinksterweekend open voor publiek van 13.00 uur tot en met 16.00 uur. Gidsen zullen de bezoekers rondleiden door het moeras. De toegang is gratis. De ingang van het museum is in de Radioweg aan de oostzijde, bij de op het Waterschap veroverde stuw.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
Republiek
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 3