WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Toen was Wijdemeren nog ...
Nederhorst den Berg, wo 14 juli 2010

Cor Koster deelt de Wijdemeerse politiek in. Met behulp van stereotypen gaat dat heel eenvoudig. Hij eindigt met Co = herrie in de tent.

ingezonden brief

Stereotypen

Ik hou van stereotypen. Ze maken allerlei ingewikkelde dingen op heel beknopte manier duidelijk. Zo zijn Duitsers gezagsgetrouw, rotzooien Engelsen maar wat aan, en kunnen Fransen goed koken.

Een beroemd voorbeeld van stereotypen is het verhaal over de hemel en de hel. Wat is de hemel? Wat is de hel? Welnu….


De hemel is de plaats waar de politie Engels is, de koks Italiaans, de technici Duits, de minnaars Frans en waar alles wordt georganiseerd door Zwitsers. De hel is de plek waar de politie Duits is, de koks Engels, de technici Frans, de minnaars Zwitsers, en waar alles wordt georganiseerd door Italianen.

Nostalgie

Vroeger - en ik spreek nu nostalgisch over de tijd voordat Wijdemeren overgenomen was door dat vermaledijde vissersdorp zonder eigen dorpscentrum, Loosdrecht - toen was het leven nog eenvoudig. Je wist bij wie je moest wezen. Als je een probleem had met een boom die gekapt moest worden: Hilbrand Korver was je man. Een probleempje met de muzieksubsidie? Dan moest je Jan van den Broeck benaderen; hij speelde de tuba als geen ander. Iets met woonarken en ligplaatsen? Henk de Kloet wist er alles van. En zelfs iets yoga-achtigs als hoe je een spagaat uitvoert: wethouder Nelleke Schenkkan kon het je niet alleen vertellen, ze kon het je gewoon vóórdoen…. Het leven was allemaal simpel: boom = Hilbrand, muziek = Jan, spagaat = Nelleke. Of omgekeerd: Hildebrand = boom, Jan = muziek, Nelleke = spagaat.

Maar nu? Okay, er zijn een paar duidelijke zaken. Jaap van Waveren is "the Loosdrecht guy". Hij doet nog steeds moeite om - als hij het heeft over de gemeente waarvan hij wethouder is - zijn verspreking ("Loosdrecht") te corrigeren, maar ik vermoed dat hij dat binnenkort opgeeft. Dan heeft hij het gewoon over de plaats waar hij woont: "Ik, als wethouder te Loosdrecht, vind….".

Opgewonden

Junior is "charmant". Hij doet echt - heus! - heel erg zijn best. Hij leest alles! Soms zelfs is hij de enige die fysiek op het gemeentehuis aanwezig is. Ik vind dat roerend. Iedereen is naar huis, maar hij heeft nog al die stukken die hij moet lezen…. En dat doet hij ook! Niet dat hij iets anders kan, want YouTube is op het gemeentehuis geblokkeerd. Net als allerlei andere video websites, zoals YouPorn.

En dan Ab Krook. Hij weet - vanuit zijn vorig beroep - heel veel van sport. Niet het soort sport dat wij hier in onze gemeente doen: gewoon een beetje bewegen met een balletje of een racket, of een beetje hardlopen en zweten. Hij heeft nog niet de kans gehad, maar één ding is zeker: hij wil de lokale sport opstuwen in de vaart der volkeren. Sport moet professioneel worden.

Simpel

Kijk, stereotypen maken de zaak heel veel simpeler. Je noemt een naam van iemand in de gemeenteraad of omstreken en we weten allemaal meteen waar we het over hebben: Van Waveren = Loosdrecht. Ab Krook = sport. De burgemeester: verbieden. Co de Kloet = herrie in de tent.

Nu Co weer bij ons is, is alles mogelijk.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
Cor Koster
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
26 gr.
windkr. 2