In de raad van gisteren kondigde DBL-fractievoorzitter Jaap van Waveren een motie aan, die als laatste agendapunt behandeld zou worden.
Griffier Joop van Ditmarsch en burgemeester Karen Heerschop.
De motie handelde over de adviesgroep die betrokken is bij de plannenmakerij rond het Dorpscentrum Oud Loosdrecht (DCOL). Die adviesgroep is in de loop van de tijd zelf onderwerp geworden van heftige debatten en geheimhouding.
Als het aan DBL ligt, dan wordt de adviesgroep voorgoed opgeheven. Daarbij worden de deelnemers verplicht om zich te houden aan het convenant, waarin zij verklaren geen bezwaar te zullen maken tegen plannen die over het DCOL gaan. Tevens wil DBL dat het college een onteigeningsprocedure start tegen de grondeigenaren die de voortgang van het project vertragen, aldus de motie.
In de overwegingen van de motie stond dat:
- uit verslagen van bijeenkomsten van de adviesgroep blijkt dat eigenbalngen voorop staan
- leden van de adviesgroep vanwege eigen belangen het college onder druk zetten
- de adviesgroep (lid Van der Meulen) tegen de wens van het college inzage wil hebben in contracten waar ze niets mee te maken hebben.
Het waren deze teksten die het college zwaar op de maag lagen. Daarom werd door het college een schorsing aangevraagd. Na de lange schorsing kwam wethouder Betske van Henten met de mededeling dat het college het aannemen van de motie ernstig ontraadde. Zij vond de motie negatief van toon. De adviesgroep doet goed werk en moet dat blijven doen, verklaarde zij. Dat er eigenbelang een rol speelt in de adviesgroep kwam voor haar niet als een verrassing. "Als je burgers bij een project betrekt, dan speelt er altijd eigenbelang mee."
De raad is zich in de aanloop naar de verkiezingen aan het profileren en hergroeperen.
Hier staan de fracties van DB (L en W), de PvdA en HKA (nu ook PvdA) gebroederlijk op de foto tijdens de langdurige schorsing.
Het feit dat de naam van iemand in de motie stond leidde tot wat heftige woordenwisselingen. Ruud Buijs (BAW) wilde die naam persé in de motie hebben, Joep Frijdal (VVD) en Edwin Bult (GL) wilden die eruit hebben.
Ping!!!
Tijdens een heftig debat tussen Jaap van Waveren en Edwin Bult konden wij kennismaken met iets wat nog niet was voorgekomen.Jaap van Waveren betoogde iets en Edwin Bult wilde daarover interumperen. Burgemeester Karen Heerschop ontnam Bult het woord. Dat mocht niet baten Edwin Bult sprak door. Ping!! klonk het door de zaal. Karen Heerschop had de microfoon tot frustratie van Edwin Bult uitgeschakeld. Tien seconden later klonk de tweede Ping!!!, nadat Edwin Bult was doorgegaan waar hij gebleven was. Hij leunde achterover en gaf het op.
Bij de stemming bleek dat de motie met één stem meerderheid werd verworpen, een beeld dat de afgelopen vier jaar nauwelijks te zien was. Tien tegen en negen voor. |