WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hulp in Nood: Haïti
Loosdrecht, do 27 januari 2010

De zoon van Tineke Franssen uit Loosdrecht helpt op Haïti. Zij doet een oproep om Broeder Gerard te helpen met zijn weeshuis daar.

ingezonden bericht

Haïti

Op maandag 4 januari vertrok Joris, mijn oudste zoon, om als wachtsofficier een half jaar te gaan varen op Hr. Ms. Pelikaan. De Pelikaan is een ondersteunings-vaartuig van de Koninklijke Marine, dat ingezet wordt in het Caribisch gebied voor verschillende taken.

Joris had er echt zin in. Z’n mountainbike ging mee. Daarmee wilde hij het eiland gaan verkennen en hij keek er naar uit om weer te gaan duiken. Maar het liep heel anders.

Op dinsdag 12 januari werd Haïti getroffen door die allesverwoestende aardbeving. Een dag later kreeg de bemanning van de Pelikaan opdracht om naar Curaçao terug te keren om vol geladen te worden met hulpmateriaal en noodvoorraden. Via Aruba, waar een aantal mariniers werd geëmbarkeerd, werd koers gezet richting Haïti. Onderweg daarheen ontving ik via de e-mail het volgende bericht:

‘Hoe de situatie daar is moeten we afwachten. Ik kijk er in ieder geval naar uit omdat we straks eindelijk mensen kunnen gaan helpen. Hoe men daar met onze hulp om zal gaan weet ik alleen nog niet. Eerste prioriteit is een goede afmeerplek te vinden waar wij onze spullen kunnen lossen en bij de juiste mensen kunnen krijgen’.

Op dat moment was nog helemaal niet bekend of de haven nog intact was en of er afgemeerd kon worden op een plek waar ook de voertuigen, die mee aan boord waren, aan land gezet konden worden.

In zijn volgende mail schreef hij:

‘Gedurende onze reis hier naar toe gingen de voorbereidingen gewoon door. Er werden plannen gemaakt om de haven binnen te varen omdat na een aardbeving een zeekaart niet echt betrouwbaar meer is. Dat is ook één van de redenen dat de Amerikanen de haven als ontoegankelijk hebben verklaard.
Om 12.00 uur hebben wij als eerste schip afgemeerd, net buiten de industriehaven die volledig verwoest is. Ook deze betonnen steiger had scheuren maar was sterk genoeg om tegen af te meren en de vrachtwagens op te lossen’.
De situatie in de haven is nogal chaotisch. Honderden daklozen hebben hun toevlucht gezocht op schepen die in de haven lagen en die vrijwel ongedeerd bleken na de aardbeving.

Daarna zijn vooral de mariniers ingezet bij het begeleiden van het team dat zocht naar overlevenden en bij het transport en distributie van de noodrantsoenen. We hebben er allemaal de beelden van op de televisie kunnen zien. De plaatselijke bevolking wist echter via het water zelf de Pelikaan ook wel te vinden op zoek naar drinkwater en voedsel en was dolblij met de flessen water die ze kregen.

Vervolgens kwam de bemanning van de Pelikaan al snel in contact met Nederlanders die in Haïti wonen en werken. Zo ook met broeder Gerard.
Broeder Gerard runt in Port au Prince en onmiddellijke omgeving twee weeshuizen en een school, die door de aardbeving alle drie gedeeltelijk zijn verwoest. Gelukkig hebben alle weeskinderen en hun begeleiders de ramp overleefd, maar ze leven nu wel in de buitenlucht of in heel primitieve tentjes en hebben nauwelijks iets te eten of te drinken en dringend behoefte aan medicijnen en luiers voor de kleintjes. En door deze ramp neemt het aantal weeskinderen alleen maar toe. Zie ook (www.broedergerard.nl)

Natuurlijk heeft de bemanning van de Pelikaan de broeder voorzien van de nodige hulpgoederen, maar dit is maar een druppel op een gloeiende plaat.
De bemanning was geraakt door de gedrevenheid en het enthousiasme van broeder Gerard en heeft hem in hun hart gesloten. Men doet voor hem wat in hun macht ligt, maar een oplossing voor zijn penibele huisvesting is er momenteel niet. De broeder schat de totale schade aan de gebouwen op ca. 300.000 euro.

Het thuisfront van de bemanning is inmiddels aangemoedigd om een bedrag te storten op giro 555. In drie dagen tijd leverde dat een bedrag op van € 2.250, een bedrag dat door minister Koenders nog wordt verdubbeld. Een prachtig resultaat, maar het kan alleen nog maanden duren voordat de Samenwerkende Hulp Organisaties de projecten op Haïti financieel gaan steunen. U begrijpt dat dat best een teleurstelling was.

Nu begrijpt u misschien ook al wat ik u wil vragen. Als u nog niets heeft gedoneerd of als het werk van broeder Gerard u aanspreekt of als u liever direct aan de getroffenen geeft, stort dan s.v.p. een bedrag op bankrekening 1605.36.634 of girorekening 108 5614 t.n.v. Abdij Maria Toevlucht, Zundert o.v.v. Noodhulp Haïti Pelikaan. Zodra het betalingsverkeer weer op gang komt kan de broeder dan in elk geval over contant geld beschikken.

Het zou ook fijn zijn als u mij wilt laten weten als u een bijdrage heeft gedaan. Ik sta bijna dagelijks in contact met de bemanning van de Pelikaan en de steun en waardering van het thuisfront is voor de marinemensen een geweldige opsteker. Het stimuleert hen bij hun moeilijke taak en helpt hen ongetwijfeld bij het verwerken van alle leed waarmee zij geconfronteerd worden.

Andere leden van de bemanning starten in hun eigen omgeving soortgelijke acties op. Op deze manier hopen zij, naast de noodhulp, die zij ter plaatse kunnen verlenen een extra bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Haïti. Dus als u mij een berichtje wilt sturen, al dan niet met vermelding van het bedrag dat u gestort heeft, dan zal ik op mijn beurt onze mannen en vrouwen in dit crisisgebied op de hoogte houden van uw steun.
Tineke Franssen, Flits 2, 1231 SN Loosdrecht, email: tineke.franssen at hetnet.nl

Tineke Franssen
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
buien en zon
4 gr.
windkr. 4