ingezonden brief
De oproep om duidelijkheid ondersteun ik graag. Het is in de huidige verwarde politieke situatie alarmfase rood. Eigenlijk zou je als kiezer straks helemaal geen compromissen meer willen meemaken. Wat heeft dat een los zand opgeleverd, zeg. Een tussentijds ingesteld zakencollege van B&W had nog kunnen helpen.
Vandaar nu mijn suggestie om af te komen van die compromissen. Laat men de kiezers nu eens twee opties voorleggen van combinaties van politieke partijen, die vooraf elk met een compromisloos coalitieprogramma komen, die beide zijn doorgerekend door de rekenkamer op financiele haalbaarheid.
Stel gezien de constante aanvaringen tussen CDA en Dorpsbelangen, dat die bijvoorbeeld nog voor de verkiezingen afzonderlijke coalities vormen met als doel de kiezer de komende 4 jaar echt te leveren wat ze beloven. Dat kan m.i met een beetje goede wil best.
Stel de ene coalitie bestaat uit CDA, VVD en Groen Links. Die kan op ongeveer de helft van de stemmen uitkomen. Stel de andere bestaat dan uit Dorpsbelangen, D66 en PvdA. Ook die halen mogelijk ongeveer 50%. Dan wordt het voor de kiezer pas echt spannend! Men krijgt absoluut waar van zijn/haar stem: het programma staat vast, het kan financieel, dus geen dagdromen of ideologische deelsuccesjes meer en geen compromissen meer, behalve bij hoge uitzondering. Qua aantal ambtenaren zou elk van de twee programma's daar ook duidelijkheid vooraf over moeten geven. Het kan! Kijk maar eens naar de reorganisatie binnen het Provinciehuis die ook vooraf was beklonken.
Ook kan elk van deze gesuggereerde coalities met het adagium "de beste persoon op de juiste plek" vooraf haar toekomstige wethouders kiezen. Dan zijn we ook meteen af van dat merkwaardige spel rond de poppetjes, als gevolg waarvan soms net niet de juiste persoon op het pluche kwam te zitten. Of net op de verkeerde stoel.
't Is maar een idee, ontleend aan een periode in de 70'er jaren toen er in Den Haag een zogenaamd schaduwkabinet werd geformeerd in een vergelijkbare poging om kiezers VOORAF duidelijkheid te verschaffen. Het zou m.i. veel meer vertrouwen kunnen gaan opleveren in de gemeentelijke politiek en zelfs opkomstbevorderend werken.
Overigens ben ik van mening, dat politieke lijsttrekkers geen wethouder moeten worden.
Zij trekken de politieke campagne en zijn soms minder geschikt als ambtenarenbaas, wat een heel andere baan is!
En dat bij gebrek aan kwaliteit een wethouder best van buiten mag komen. Behalve de burgemeester, die zou nu juist eigenlijk uit Wijdemeren moeten komen en als politieke portefeuille in elk geval de 1e twee jaar naast orde en veiligheid (en integriteit!) alleen financien moeten doen. Geen lastige dossiers meer overnemen van de uiteindelijk verantwoordelijke wethouders, dus.
W. van Oudheusden
Loosdrecht
|