WIJDEMEERSE WEBKRANT
Stemadvies: Wie van de Drie?
Nederhorst den Berg, wo 24 februari 2010

Cor Koster uit Nederhorst den Berg gaat stemmen op een persoon in wie hij vertrouwen heeft en niet op een partij. Wie van de drie?

ingezonden brief

Op wie moet je stemmen?

We hebben de neiging te denken dat we bij gemeenteraads-verkiezingen op een partij moeten stemmen. Dat is echter niet het geval. We stemmen op een persoon.

Die is dan weliswaar ook lid van een partij of groep (soms een partij die in wezen bestaat uit één man of vrouw), maar het is altijd een PERSOON op wie we stemmen. En dat is wat ik ga doen. Ik stem niet op het CDA omdat ik daar toevallig lid van ben. Ik stem op een persoon van wie ik denk dat hij/zij  geschikt is om ons, burgers, te vertegenwoordigen. Dat kan ook heel goed een niet-CDA'er zijn.

Als je kijkt naar de programma's van de verschillende partijen in Wijdemeren - en ik heb ze allemaal gelezen - dan kun je met vrijwel alle punten wel akkoord gaan. Ze zeggen allemaal dat ze er voor de gewone burger zijn. Nogal wiedes. Als je zegt dat je er bent voor de bergbeklimmer of de bankmanager, dan kun je het sowieso schudden. Nee, alle partijen zijn er voor iedereen, al zeggen de meeste dat ze speciale aandacht hebben voor sommige groepen. Als je dan verder leest, dan blijken dat te zijn:  jongeren… ouderen… de zwakkeren in de samenleving…  starters…  mensen met kinderen… Kortom, men heeft bijzondere aandacht voor alle mannen en vrouwen van alle leeftijden en van alle achtergronden. Dat mag. Dat hoort nu eenmaal bij de verkiezingsretoriek.

Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd de politiek in onze gemeente een beetje te volgen. Ik lees vrij veel verslagen - van notulen tot krantenverhalen en berichten op de WWK. Ik zit soms op de publieke tribune, luister sinds kort naar wat men zegt via internet…. En m'n conclusie is dat er maar een paar echte spelers in de gemeenteraad zijn. Mensen die überhaupt hun mond opendoen, en die dan verstandige dingen zeggen. Mensen die uitstralen dat ze het beste willen met onze gemeente. Die er NIET op uit zijn een ander voetje te lichten. Competente mensen, met een zinnige bijdrage. Niet de zeurders, de kommaneukers. Niet de mensen die alleen maar "reageren" op wat hen voorgeschoteld wordt door het College van B&W, maar die komen met een goed idee, omdat ze zich kennelijk verdiept hebben in de materie of omdat ze gewoon weten waar ze het over hebben. Van die mensen hebben we er op onze kandidatenlijsten hooguit drie.

Dit is misschien slecht nieuws voor alle nieuwkomers. Die hebben immers nog niet de kans gehad zich te bewijzen. Het zij zo. Ik baseer mijn keuze op wat ik in de praktijk gezien heb. Partijprogramma's interesseren me niet; die zijn allemaal mooi. Beloftes neem ik voor kennisgeving aan. Het zijn - voor mij - de MENSEN die het in de gemeenteraad moeten doen. En daar zitten juweeltjes bij, tussen al het steenkolengruis.

Mijn probleem is nu alleen maar: wie van de drie?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
9 gr.
windkr. 3