WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vecht terug in Nederhorst
Nederhorst den Berg, ma 15 februari 2010

De Stichting Vecht Terug heeft de plannen om de Vecht terug te brengen in Nederhorst den Berg aan de provincie gepresenteerd.

persbericht

Plannen Nieuwe Vecht aan Provinciale Staten gepresenteerd

Het bestuur van Stichting Vecht Terug is door leden van de Provinciale Staten uitgenodigd om een toelichting te geven over de plannen om water terug te brengen in het dorp.

De Provincie stelt op dit moment de Structuurvisie op, een toekomstvisie hoe Noord Holland er tot 2040 uit zou kunnen gaan zien. Het stichtingsbestuur heeft kenbaar gemaakt welke plannen er in Nederhorst den Berg liggen om het dorp weer op de kaart te zetten. De afgelopen tijd heeft het provinciebestuur een aantal nota’s geproduceerd met een groot aantal wensen voor het landelijk gebied. Deze wensen passen precies bij de plannen voor de “Nieuwe Vecht”. In de Structuurvisie wordt de ruimte ingevuld om deze doelen, ook wel waterdoelen genoemd, te bereiken.

Er moet gekomen worden tot een gemeenschappelijke aanpak van deze wensen. Men wil nieuwe vaarverbindingen tot stand brengen, waarbij een aantal oude trekvaarten in de omgeving genoemd worden. We hebben de bestuurders herinnerd aan de oude trekvaart in Nederhorst den Berg die opgeofferd is om de doorgaande provinciale weg te verbeteren. Helaas was er geen geld om een creatieve oplossing te vinden om het dorp met water anders in te richten. Vele Vechtdorpen worden om hun pittoreske karakter en hun beschermd dorpsgezicht geprezen, zonder dat Nederhorst den Berg met zijn prachtige kerk, oud kasteel en historische bebouwing genoemd wordt.

We hebben de bestuurders eraan herinnerd dat hier de eerste bewoning aan de Vecht is geweest teruggaand tot de Romeinse tijd en eerder dan in Amsterdam sprake was van het bouwen met steen. Herstel van cultuurhistorische waarden is een van de waterdoelen, die hier met water terug brengen prachtig gerealiseerd kunnen worden.

Het creëren van waterberging is een van de belangrijkste doelstellingen van de laatste tijd als men spreekt over klimaatverandering. Met de Nieuwe Vecht wordt een gebied van 4 hectare waterberging gecreëerd in de boezem en wordt een oplossing gevonden voor het water probleem van meerdere omringende polders.

Versterken van de nationale parken als de Nieuwe Hollandse waterlinie en Het Groene Hart moet volgens de nota’s en dat kan hier uitstekend. Water is de drager van vele economische activiteiten en draagt er in Nederhorst den Berg toe bij dat de plaatselijke economie zich kan handhaven. Is het niet door de winkelende bootjes mensen dan wel door de bezoekers van een terrasje aan het water.

Aan recreanten en toeristen moet vanaf het water de gelegenheid geboden worden om te voet of met de fiets de omgeving te verkennen. Recreatieknooppunten kunnen hier voortreffelijk ingericht worden om de mogelijkheid te bieden naar de achterliggende Ankeveense plassen te gaan, de ’s Gravelandse landgoederen te bezoeken of een bezoekje aan ‘t Gooi te maken.

Het opnemen in de structuurvisie betekent niet dat het uitgevoerd moet gaan worden maar dat het de gelegenheid biedt om geld te vinden voor het doen van nader onderzoek en het ontwikkelen van de plannen in samenspraak met de inwoners en de politiek. Het bestuur wil dat water iets toevoegt zonder dat het afbreuk doet aan de bestaande voorzieningen. Dorpsplein en parkeervoorzieningen zullen in stand moeten blijven, doorgaande weg en bevoorrading van bedrijven zal niet gehinderd mogen worden.

Stichting Vecht terug in het dorp Nederhorst den Berg
www.nieuwevecht.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
0 gr.
windkr. 2