WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schaatsen op de Vecht?
Wijdemeren, za 6 februari 2010

Het waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek bracht in december een ijsnota uit, aldus de WS-Partij RWW van Ton Vendrig uit Nederhorst.

Uit onderstaand persbericht is helaas niet op te maken of er al iets concreet met de ijsnota gedaan is of niet. En als er wat mee gedaan is, wat dan?

persbericht

Schaatsen op natuurijs en
in het bijzonder op de Vecht

Het waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft in december 2009 aan het begin van deze ijsrijke winter een IJsnota uitgebracht.

Deze nota is in samenspraak met vele partijen tot stand gekomen waaronder de ijsverenigingen en de KNSB. Alle toertochten die in het gebied gehouden kunnen worden zijn geïnventariseerd. Gekeken is waar de knelpunten liggen bij sluizen en gemalen. Bij ijsvorming wordt de bemaling van diverse gemalen stilgezet en wordt een vaarverbod ingesteld.

In de commissie vergadering van 3 februari is de nota besproken. Het Waterschap is geprezen voor deze nota waarbij uitvoering gegeven wordt aan het faciliteren van de recreatie in het gebied van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht.

Door de fractie van Waterschapspartij Recreatie Wonen Water is aangegeven dat de mogelijkheden van het schaatsen op de Vecht onderbelicht zijn gebleven. Het zal niet vaak gebeuren maar het zou toch mooi zijn als de gelegenheid zich voordoet om van Muiden naar Utrecht te kunnen schaatsen. Daarvoor zullen een aantal maatregelen getroffen kunnen worden door AGV.

Bij ijsvorming zal de stroming in de Vecht moeten worden verminderd om tot een betrouwbare ijsvloer te komen. Daarvoor zal het inlaten van water in de Vecht bij Utrecht moeten worden beperkt. Voorts zullen de open verbindingen tussen de Vecht en het Amsterdam Rijnkanaal worden afgesloten om de invloed van de vaarbewegingen van de grote vaarschepen tegen te gaan. Verzocht is om sluizen en stuwen bij Nigtevecht, Nieuwersluis, Breukelen en Maarsen te sluiten.

Een dag na de afgelopen vorstperiode voer er al een ijsbreker van Waternet door het meer dan 10 cm dikke ijs van de Vecht van Nigtevecht tot Muiden. Gevraagd is om niet tot ijsbreken over te gaan als er enkele dagen dooi is en er een nieuwe vorstperiode wordt verwacht. De Vecht is geen vaarweg voor de beroepsvaart en behoeft niet noodzakelijk opengehouden te worden.

Door het bestuur van het Waterschap is toegezegd hiernaar te kijken om bij ijsvorming op de Vecht het schaatsen mogelijk te laten zijn. Na afloop van de winter zal de ijsnota met alle partijen geëvalueerd worden. We hopen nog op een periode met veel schaatsplezier.

Voor contact : info at recreatiewonenwater.nl
De IJsnota is te verkrijgen van de website van www.agv.nl. U vindt hem hier.

Recreatie Wonen Water
Waterschapspartij bij het Waterschap Amstel Gooi en Vecht WSP RWW

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 3