ingezonden brief
Vragen aan het dagelijks bestuur van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht
Nederhorst den Berg 13 december 2010
Onderwerp: IJsnota
In de commissie vergadering van 17 november is de IJsnota door het bestuur van het Waterschap Amstel Gooi en Vecht besproken. Daarbij is ingesproken door de heren H. de Kloet en D Pos, namens de Kortenhoefse en Ankeveense IJsclub. Zij hebben het bestuur geattendeerd op de gevaarlijke aspecten van bemaling in het Hilversums Kanaal en de Hollands Ankeveense polder bij de Molen aan de Loodijk. Als alternatief voor het op orde houden van het peil op de Hollands Ankeveense polder is gewezen op de niet op de kaart aangeduide op afstand bestuurbare stuw naar de Spiegelpolder. Op deze verzoeken is nimmer door het bestuur een reactie gegeven.
In de periode na deze commissie vergadering is het gaan vriezen en op uw website is te lezen dat de ijsnota 25 november in werking getreden is. Hetgeen betekent dat er een vaar verbod is ingesteld en de bemaling is stopgezet. 29 november is voor de eerste keer op de Ankeveense plassen geschaatst tot 8 december toe.
Op 10 december is het bericht uitgegaan dat de verboden zijn opgeheven en dat er ook op de Hollands Ankeveense polder bemalen zou worden, met het oog op een nieuwe vorstperiode. Ondanks aandringen van D.Pos en P. Spoor (uitbater van de Molen) is dit voortgezet en is er een ernstige beschadiging aan de 10 cm dikke ijsvorming bij de molen ontstaan. Bij nieuwe ijsvorming kunnen er grote gevaren ontstaan voor de duizenden schaatsers die door onwetendheid op het veel dunnere ijs bij de molen de plassen willen opgaan. Zaterdag 11 december is mij gebleken dat de beweegbare stuw naar de Spiegelplas nog steeds buiten functie is.
Vraag 1 Waarom hebben de insprekers van de commissie ondanks verzoek van ondergetekende op de AB vergadering, nog steeds geen reactie van u ontvangen , anders dan dat de gemalen ondanks verzet weer zijn aangezet.
Vraag 2 Waarom wordt er bij de water regulatie van de Hollandse Ankeveense polder bij ijsvorming geen gebruik gemaakt van de beweegbare stuw naar de Spiegelplas, terwijl de beweegbare stuw van de Stichts Ankeveense polder bij het gemaal de Googh wel in functie is.
Door Waternet wordt elk jaar een maaiboot ingezet op de Vecht om de oevers met riet te bemaaien. Dit jaar is met deze werkzaamheden begonnen enkele dagen voordat de vorst inviel. 25 november is de ijsnota in werking getreden en in de nacht van 1 op 2 december is de Vecht dichtgegaan. Nadien is er voor de maai werkzaamheden nog minstens 1 week door deze boot “Gabor” gevaren en is de reeds 3-4 cm dikke ijsvloer op de Vecht overal kapot gevaren.
Vraag 3 Waarom geldt een vaarverbod op de Vecht niet voor werkzaamheden van de eigen organisatie. Wordt hierdoor niet de indruk gewekt dat er met 2 maten gemeten wordt.
Vraag 4 Welke redenen en taakuitvoering van AGV liggen er aan ten grondslag om het riet op de oevers te bemaaien. Is dit geen taak voor de grondeigenaren.
Vraag 5 Welke kosten zijn gemoeid met de werkzaamheden van de maaiboot
AGV heeft een waterakkoord gesloten met het Waterschap Stichtse Rijnlanden om bij Weerdjes sluis in Utrecht een grote hoeveelheid water dagelijks de Vecht in te laten om de doorstroming en waterkwaliteit te waarborgen. Bij ijsvorming benadeeld deze waterstroom echter in ernstige mate de ijsvorming op de Vecht. Dit is voor Waterschapspartij Recreatie Wonen en Water reden geweest om bij de bespreking van de IJsnota u te verzoeken bij ijsvorming deze waterinlaat te beperken. Daar van u geen antwoord of toezegging ontvangen is willen wij u vragen,
Vraag 6 Is bij in werking treden van de IJsnota sprake van een beperkte water inlaat in de Vecht bij Utrecht en zo nee waarom wordt daar geen uitvoering aan gegeven.
In afwachting van uw antwoord
A.A.A. Vendrig
lid van het Algemeen Bestuur van AGV fractie Recreatie Wonen en Water |