WIJDEMEERSE WEBKRANT
Regio: Nr. 1 in Scheiden
Wijdemeren, wo 8 december 2010

Inwoners van de regio scheiden het afval prima. De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst staat op nummer 1 van de top 4 als het om scheiden gaat.

persbericht

Inwoners scoren goed op afval scheiden

Inwoners van de regio houden het afval goed apart van elkaar. Als het om afval scheiden gaat, staat de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) namelijk aan de top. Om precies te zijn de top 4.

Uit een jaarlijks gehouden vergelijkingsonderzoek met andere afvalbedrijven, komt naar voren dat de GAD met een afvalscheidingpercentage van 54% ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 48% scoort. Dit is ook zichtbaar in de al jaren afnemende hoeveelheid restafval. Bovendien wordt daarmee jaarlijks 41,4 kiloton CO2-uitstoot vermeden. Ook dit draagt bij aan een beter milieu.

Over de afgelopen vijf jaar laat bronscheiding van de GAD een mooie stijgende lijn zien: van 51% in 2005 naar 54% in 2009. Dit is ook zichtbaar in de hoeveelheid restafval (inclusief grof restafval) die met circa 7% is afgenomen tot 260 kilogram per inwoner.

Gooi en Vechtstreek laat, in vergelijking met andere gemeenten en samenwerkingsverbanden, op praktisch alle afvalstromen betere scheidingspresentaties zijn. Er is vooral vooruitgang geboekt op het scheiden van oud papier. Door het beschikbaar stellen van minicontainers voor papier aan ieder huishouden en voorlichting is de papieropbrengst de afgelopen 5 jaar met 15% gestegen.

Ook het grof huishoudelijk afval wordt prima gescheiden door inwoners. Met een scheidingspercentage van 76% wordt meer hergebruik en nuttige toepassing gerealiseerd dan bij andere gemeenten.

De kosten voor het afvalbeheer per huishouden liggen in het gewest Gooi en Vechtstreek onder het gemiddelde. Naar verwachting haalt de GAD dit jaar ook de doelstelling om per aansluiting 11kg plastic in te zamelen. Daarmee kan de uitkomst van de benchmark mogelijk nog positiever uitvallen.

De GAD doet jaarlijks mee met de gemeentelijke benchmark afvalscheiding. Het onderzoek betreft een op maat gesneden vergelijking waarin de afvalprestaties van het gewest Gooi en Vechtstreek en vergelijkbare gemeenten en samenwerkingsverbanden, op het gebied van milieu (afvalscheiding), kosten, dienstverlening en regie worden vergeleken. Het doel hiervan is het inzicht in het eigen presteren en functioneren te vergroten. De benchmark 2010 heeft betrekking op gegevens van 2009.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
grauw
-2 gr.
windkr. 2