WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kijken en Kleuren
Kortenhoef, ma 23 augustus 2010

Op vrijdag 17 september geeft kunsthistoricus drs. Aldwin Kroeze een bijzondere lezing in het atelier van Ingrid Jansen in Kortenhoef.

persbericht

Kijken en Kleuren

Het vertalen van het zien en voelen in de geschiedenis van de schilderkunst

Vrijdagavond 17 september geeft kunsthistoricus drs. Aldwin Kroeze een heel bijzondere lezing.

Begrippen van ‘kijken’, ‘zien’, ‘kleuren’ en ‘voelen’ zijn in de geschiedenis van de schilderkunst op heel verschillende manieren door de diverse kunstenaars uitgewerkt. Soms gaat dit gepaard met mooie woorden als ‘imitatio’, ‘aemulatio’ of ‘bezield zien’. Dan weer maakt men er bijna een technisch verhaal van over ‘coderen’ en ‘decoderen’. In deze lezing wordt stilgestaan bij hoe een aantal van hen dit hebben vormgegeven in hun kunstwerken. Daarbij komen diverse perioden uit de kunstgeschiedenis aan bod. Vanuit elke periode wordt er gekeken naar het eisenpakket dat er aan de kunstenaar werd gesteld, maar vooral wordt bekeken hoe de kunstenaar daar zelf mee omgegaan is.

Dat maakt dat er in twee uur tijd een heel persoonlijk verslag ontstaat rondom de kunstenaars en hun waarneming. Tegelijkertijd is de lezing ook op een ander niveau van heel persoonlijke aard. Doordat de kunstenaars worden neergezet als mensen in confrontatie met hun waarneming, komt er automatisch een link tot stand naar ons, ook als mensen in confrontatie met onze waarneming.
Voor degenen die zelf wel eens schilderen zullen er verbluffend veel herkenningspunten zijn met het eigen creatieve proces. Echter ook voor degenen die nog nooit een penseel ter hand hebben genomen, zal deze lezing niet alleen plezier en kennis verschaffen op het moment zelf; via de behandelde kunst en kunstenaars zult u voortaan zowel binnen als buiten de musea veel bewuster en met andere ogen kijken naar uw eigen kijken en uw eigen kleuren.

Datum: vrijdagavond 17 september, 20.00 uur – 22.00 uur
Plaats: Atelier Art to Join, Kortenhoefsedijk 86a, Kortenhoef
Kosten : € 17.50 p/p

Voor aanmeldingen en informatie:

Ingrid at art-to-join.nl, 06 11321748, 0294 253345

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zware buien
20 gr.
windkr. 5