WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Burg. Smit: Verbiederig Type?
Nederhorst den Berg, ma 12 april 2010

Cor Koster uit Nederhorst zet vraagtekens bij het verbod op straatmuziek op de Meenthof in Kortenhoef dat burgemeester Martijn Smit uitvaardigde.

ingezonden brief

Als omwonenden klagen

Er mag geen straatmuziek meer gemaakt worden op de Meenthof in Kortenhoef. Kennelijk hadden omwonenden geklaagd.

Onduidelijk is of dat kwam door het geluidsniveau of doordat de muzikale keuze van de artiesten niet overeenkwam met de smaak van de omwonenden. Mogelijk houden die meer van de Mattheuspassion. Hoe dan ook, het mag niet meer.

Verbiederig type?

Onze nieuwe burgemeester heeft volgens de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, de bevoegdheid om in dit soort gevallen een verbod in te stellen, en dat deed hij prompt. Misschien is Martijn Smit een beetje het verbiederige type. Het is niet te hopen. Het lijkt alsof de burgemeester enigszins ad hoc te werk gegaan is. Alsof hij de APV toegepast heeft als een Engelse ASBO.

De ASBO (Anti-Social Behaviour Order) wordt sinds 1998 gebruikt in Engeland in gevallen waarbij het gedrag van één of meer personen storend is voor anderen. Je mag dan als gemeente of als andere organisatie een lastgeving laten uitvaardigen door een Magistrates' Court (een soort politierechter) die een bepaalde burger verbiedt om bepaalde dingen te doen. Als je bijvoorbeeld regelmatig herrie maakt dan kun je een ASBO op je dak krijgen: je moet daarmee ophouden of anders… En dat "anders" kan betekenen dat je een boete krijgt of de cel ingaat. Een paar voorbeelden.

Lamlendig rondhangen

Lamlendig rondhangen kan storend zijn voor anderen; de hangjeugd kan dan ook gesommeerd worden om niet meer ergens lamlendig rond te hangen. Hondenpoep laten liggen kan vervelend zijn voor omwonenden; als je niet netjes met een schepje achter je hond aanloopt, en de hond doet wat, dan kun je een ASBO krijgen. Andere dingen waarvoor je gepakt kan worden zijn: spugen op straat, vloeken, graffiti aanbrengen, afval dumpen, dingen vernielen, mensen lastigvallen, te luid fluiten, zelfmoordpogingen… Inderdaad, zelfmoordpogingen kunnen heel vervelend zijn voor omwonenden.

Soms schiet de ASBO een beetje door, net als onze burgemeester. Een 15-jarige jongen kreeg een ASBO omdat hij op straat voetbalde. Een vrouw kreeg te horen dat het haar verboden was om "anywhere in England" teveel geluid te maken tijdens het klaarkomen. Een oud dametje kreeg een ASBO omdat ze vogels voederde; dat trok andere vogels aan en dat vonden omwonenden storend. Die vogels scheten hun SUV's onder.

APV: alles of niets

Deels zijn de dingen die in Engeland via ASBO's aangepakt worden, bij ons opgenomen in de APV. Het kenmerkende van een APV is dat je daarin algemeen geldende regels opneemt, zodat je niet ad-hoc bepaalde zaken verbiedt voor bepaalde personen. Echter, ook de APV kan, net als ASBO's, aanleiding geven tot nogal "restrictieve" oukazes voor één of twee personen, zoals recentelijk bij de Meenthof. Omwonenden stoorden zich aan de muziek.... Ach gut,. denk ik dan... Die arme omwonenden toch... Maar omdat wij het APV-systeem hebben, is meteen ALLE muziek verboden op de Meenthof. En niet alleen muziek, want onder straatartiesten vallen ook mimespelers, goochelaars, jongleurs, straattekenaars, theatergroepen enz. Mag allemaal niet meer.... Hopelijk geeft de gemeente hier wel voldoende ruchtbaarheid aan, want anders krijgen straks een heleboel kinderen een boete, op koninginnedag.

Gaan we straks nog meer verboden krijgen omdat omwonenden klagen? Dan weet ik er nog wel een paar. Binnenkort hebben we weer de herrie van het zomerspektakel in Nederhorst den Berg. En de eindeloze riedels en bellen van de kermis. Dagenlang een rotherrie! En wat te denken van het lawaai van die kerkklokken op zondagochtend.... Waarom moet dat eigenlijk, al dat rumoer op straat, al dat publiekelijk gedruis? Waarom verbieden we niet meteen alles? Kom op, burgemeester, wees een kerel! Afschaffen, die hap! Zomerspektakel? Gewoon geen vergunning verlenen! Kermis? Als mensen naar de kermis willen, gaan ze maar naar Hilversum. Weg ermee! Laat doodse stilte nederdalen over onze wijde meren.

Cor Koster, omwonende
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 4