WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zorghotel Jagtlust open
's-Graveland, zo 27 september 2009

Zorghotel Residentie Jagtlust werd gisteren geopend. Het is een kleinschalig zorghotel waar zo’n twaalf mensen kunnen verblijven.

Door: Karin van Hoorn

Het hijsen van de vlag ter gelegenheid van de officiële opening van Zorghotel Residentie Jagtlust, aan de Leeuwenlaan in ’s-Graveland, gaat niet zonder problemen. Met z’n drieën hangen ze aan de touwen: burgemeester Heerschop, regiodirecteur Natuurmonumenten Provoost en eregast Specken. De vlag wil niet omhoog. Het doet er niet toe. Even later wappert ie toch vrolijk in de nauwelijks merkbare wind.

Zorghotel Jagtlust geopend

Zorghotel Residentie Jagtlust is geopend. Het is een kleinschalig zorghotel waar zo’n twaalf mensen kunnen wonen, verblijven of revalideren. Zó wil je graag revalideren. Of een weekendje uit-zijn. Of wonen, als je zorg nodig hebt. Er is dag en nacht zorg, er is een geweldige keuken, de kamers zijn haast te mooi om waar te zijn en dan is er ook nog een historische omgeving.

In zijn openingstoespraak haalt directeur Peter Holst de geschiedenis van het pand aan vanaf het moment dat het gebouwd werd in de achttiende eeuw, dat Cornelisz Tromp er een soort van herberg van maakte, dat de familie Six er anderhalve eeuw heeft gewoond, gevolgd door de familie Ebbinge en dat het pand in 2006 door Natuurmonumenten gekocht werd.

Droom werd waarheid

Holst, directeur van zijn eigen thuiszorgorganisatie, hoorde dat het pand leegstond en wist meteen dat dit DE mogelijkheid was zijn droom waar te maken. Gesprekken volgden met de Gemeente Wijdemeren, met Natuurmonumenten en zo blijkt maar weer dat als je een goed plan hebt, enorm veel doorzettingsvermogen, geduld en vertrouwen, je alles kunt bereiken.
Als goed leider zet Holst zijn medewerkers in het algemeen en een paar in het bijzonder ook even in het zonnetje.

Burgemeester Heerschop straalt duidelijk trots uit dat dit zorghotel in haar gemeente staat. Ze opent haar toespraakje met een anekdote: hoe het “straatje van Vermeer” in het Rijksmuseum terecht kwam. Het was nl. volgens haar informatie in het bezit van Jonkheer Six en hing dus aan een van de muren van Jagtlust. “Ik vind dat het weer terugmoet naar waar het ooit hing”, zegt de burgemeester met een knipoog. Voorlopig is dat niet mogelijk en daarom biedt ze directeur Holst een kopie aan van het straatje.

Schakel in de ketting

Dan is het de beurt aan regiodirecteur Provoost. Ook hij is blij met het behoud van Jagtlust en nog wel op zo’n manier. Natuurmonumenten wilde deze buitenplaats graag houden als schakel in de ketting van buitenplaatsen die ’t Gooi zo belangrijk, zo groen, maken.“Het pand kopen was één ding”, zegt hij, “het exploiteren is een tweede. We wilden er een woonfunctie aangeven, maar zoiets is in deze tijd onbetaalbaar. Dan toch maar een kantoor."

En toen kwam daar de heer Holst met een plan waardoor er wel ’s avonds licht kan branden in dit pand. We hebben dat plan omarmd. Iedereen werkte ook mee. De samenwerking tussen Natuurmonumenten, Gemeente Wijdemeren en de Thuiszorgorganisatie van Peter Holst is nu met recht zeer goed te noemen”.

Na de officiële toespraken wandelt het gezelschap naar de tuin aan de zuidwestkant van het huis. Daar wordt de vlag gehesen, met enige moeite. Volmaaktheid bestaat alleen als er onvolmaaktheid is. De vrolijkheid blijft. Het zorghotel ook.

Over Jagtlust:

24042005 Duurste huis in NL
24112008 Nat.Monumenten koopt Jagtlust
13042008 Open dag Jagtlust

bron
WWK
foto
Karin v. Hoorn
auteur
Karin v. Hoorn
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 2