WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kaalslag Wijdemeers OV
Wijdemeren, do 29 oktober 2009

Tussen de provincie en de gemeente is al enige tijd een briefwisseling gaande over de plannen om het openbaar vervoer te amputeren.

De provincie bereidt zich voor op de aanbesteding van het openbaar vervoer in 2010. Daartoe heeft de provincie een hoofdlijnennotitie vastgesteld, waarna eind juni een Concept programma van Eisen het licht zag. De gemeenten in de regio werd gevraagd om te reageren op het Concept. Als het aan Haarlem ligt zal er geen busverbinding meer zijn tussen Hilversum en 's-Graveland/Kortenhoef en tussen Hilversum en Nederhorst den Berg. De lijnen 105 en 106 worden geamputeerd.

Geschokt

Wijdemeren was geschokt door het voorstel van GS en schreef op 24 september een antwoord aan Gedeputeerde Staten.

Wat stelt GS voor?

  • Lijn 105 gaat van Bussum naar het Noordereinde. Niet meer door naar Hilversum.
  • Lijn 106 verbindt nu nog Nederhorst den Berg met Weesp en Hilversum. Ook die lijn wordt gehalveerd. Er blijft alleen een verbinding met Weesp over.
  • Lijn 104 rijdt verder Loosdrecht in (naar De Schakel) dan nu . Het college is teleurgesteld dat de halte bij het gemeentehuis wordt opgeheven.
  • Per 1 januari 2011 wordt de OV taxi opgeheven.

Wijdemeren verstedelijkt?

In de brief van het college aan GS wordt opgemerkt dat men in Haarlem op papier blindelings aan het plannen is, met CBS cijfers in de hand, zonder rekening te houden met de echte situatie. Zo is de Vuntusplas een meer verstedelijkt gebied volgens GS dan de kern van Nederhorst den Berg. (sic!) Wijdemeren is vanuit Haarlem gezien trouwens helemaal flink verstedelijkt, waardoor er een ander OV regime geldt.

Geen verbinding met Hilversum

Het college protesteert tegen het kortwieken van lijn 105 en 106. Men wijst erop dat Kortenhoef en 's-Graveland, evenals Nederhorst den Berg, geen verbinding meer zullen hebben met Hilversum. Geen verbinding met de Intercity. Geen OV voor scholieren die het middelbaar onderwijs in Hilversum bezoeken.

De brief van het college aan GS eindigt met: "Overzien we de ontwikkelingen van de laatste 5 a 6 jaar, dan constateren wij een voortschrijdende verschraling voor het buitengebied: geen treintaxi, geen buurtbus, geen reguliere bus, geen OV taxi. Wij doen dan ook een dringend beroep op u om deze tendens te stoppen."

CDA protest


Theo Reijn (CDA)

Ook CDA fractievoorzitter Theo Reijn stuurde vandaag een brief naar de Haarlemse CDA Statenfractie om te protesteren tegen de voorgenomen OV kaalslag in Wijdemeren.

Die brief staat hieronder.

ingezonden bericht

CDA Wijdemeren

CDA Fractie Provinciale Staten van Noord-Holland
T.a.v. de heer J.P.H. Bruins Slot, fractievoorzitter

29 oktober 2009

Geachte heer Bruins Slot,

Met verbijstering hebben wij kennis genomen van de in het Concept-PvE openbaar vervoer Gooi en Vechtstreek amputering van het openbaar vervoer in onze gemeente. Het hele openbaar vervoer voor de inwoners van onze verspreid liggende kernen dreigt daarmee een farce te worden.

Wij vinden de voorstellen volstrekt onverantwoord, met name omdat Hilversum met het Intercitystation, scholen voor voortgezet onderwijs en centrumvoorzieningen onbereikbaar wordt voor onze inwoners die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn.
Niet alleen onverantwoord, maar ook onbegrijpelijk is het amputeren van buslijn 106. Een buslijn waar nu regelmatig extra bussen ingezet moeten worden vanwege het grote aanbod.

Wij ondersteunen de reactie van ons college (zie bijlage) aan Gedeputeerde Staten waarin de te verwachten problemen helder zijn verwoord.

Wij vragen de CDA-Statenfractie stelling te nemen tegen de verdere verschraling van het openbaar vervoer in onze gemeente. In de raadsvergadering van vanavond zullen wij onze collega's in de gemeenteraad oproepen om hun collega's in Provinciale Staten eveneens te vragen het tij te keren.

Met vriendelijke groet,

Theo Reijn, fractievoorzitter

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
15 gr.
windkr. 2