WIJDEMEERSE WEBKRANT
Versteegtstraat Loosdrecht
Nieuw Loosdrecht, wo 18 maart 2009

B en W hebben besloten om een nieuwe straat in Nieuw-Loosdrecht naar dominee J. Versteegt (1889-1945) te vernoemen.

persbericht

Nieuwe straat vernoemd naar dominee Versteegt

Burgemeester en wethouders hebben besloten om een nieuwe straat in Nieuw-Loosdrecht naar dominee J. Versteegt (1889-1945) te vernoemen. Deze geestelijke was leider van het Loosdrechtse verzet. De nieuwe straat komt op het nu nog braakliggend terrein aan de Rading 166, langs de rand van het vliegveld Hilversum. Daar zullen nog dit jaar vijftien ééngezinswoningen worden gebouwd.

Gekleurde preek

De op 10 oktober 1889 in Katwijk aan Zee geboren J. Versteegt volgde in 1933 dominee Vonk in Nieuw-Loosdrecht op. Versteegt leidde de tijdelijke evacuatie van de plaatselijke bevolking tijdens het uitbreken van de oorlog in mei 1940. Al snel werd Versteegt de geestelijk vader van het verzet. Vanwege zijn betrokkenheid bij de illegaliteit werd hij op vrijdagavond 26 september 1941, tijdens een kerkenraadsvergadering, door de bezetter opgepakt. Na gevangenschap in het Oranje Hotel te Scheveningen kwam Versteegt halverwege december 1941 weer thuis. Versteegt bleef adviseur voor de verdere uitbouw van het plaatselijke verzet.  Pas op 1 september 1942 was Versteegt weer in staat te preken.

Dat werd hem tijdens een gekleurde preek in Amersfoort noodlottig, zodat hij in kamp Amersfoort belandde. Begin 1943 werd Versteegt overgebracht naar kamp Vught en na  Dolle Dinsdag naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Voor het oprukkende Russische bevrijdingsleger kwam Versteegt in februari 1945 in Bergen-Belsen terecht, waar hij op 15 april werd bevrijd. Verzwakt door tyfus stierf de dominee uit Nieuw-Loosdrecht op 29 juni 1945 in een ziekenhuis en werd hij begraven op het kerkhof van Hildesheim.

Bij de Historische Kring Loosdrecht bestond al lange tijd de wens om als eerbewijs aan deze dorpsgenoot een straat te vernoemen. Als de commissie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling op 7 april 2009 instemt, zal het straatnaambesluit gepubliceerd worden.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
12 gr.
windkr. 2