De Vereniging Eigen Huis constateert enorme prijsstijgingen van de waterschapslasten. Eénpersoonshuishoudens zijn vooral de dupe.
De Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de stijging van de Waterschapslasten en vond dat de lasten voor meerpersoonshuishoudens gemiddeld vijf procent stegen. Voor Eénpersoonshuishoudens is dat zelfs zeventien procent.
Tussen de verschillende waterschappen bestaan grote verschillen in de hoogte van de lasten en de stijgingen. Eigen Huis wil inzicht krijgen in de oorzaken van de verschillen. Ook pleit de vereniging voor een onafhankelijke rekenkamer die toezicht moet gaan houden op de waterschappen.
Uit Binnenlands Bestuur van 2 maart:
------
Gesloten bastion
De hoogste stijging krijgen eenpersoonshuishoudens in de waterschappen Hunze en Aa (Groningen en Drenthe) en Reest en Wieden (Drenthe en Overijssel). Ze gaan respectievelijk 75 en 63 procent meer betalen. Volgens de Unie van Waterschappen zijn de verschillen in tarieven onder meer gebaseerd op factoren zoals investeringen tegen wateroverlast en bodemgesteldheid. Volgens Eigen Huis zijn de waterschappen een gesloten bastion. 'Ze zijn niet gewend zich in te leven in de wereld van de consument en verantwoording af te leggen. Het is voor Vereniging Eigen Huis van groot belang om duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van de tariefsverschillen.'
-----
Vragenuur Tweede Kamer
Gisteren werden aan staatssecretaris Huizinga vragen gesteld over de grote stijgingen. Zij verklaarde dat er vorig jaar een nieuwe waterschapswet is aangenomen waarin is bepaald dat bewoners van huizen meer gaan betalen en boeren en ondernemingen minder. De Unie van Waterschappen heeft opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar de kostenstijgingen. Dat onderzoek moet in april afgerond zijn. De staatssecretaris wees erop dat het totaal aan inkomsten van de waterschapslasten nauwelijks gestegen is, hetgeen tot de conclusie leidt dat boeren en bedrijven aanzienlijk minder zijn gaan betalan als gevolg van de nieuwe wet. Vanuit de Kamer kwam kritiek dat de Unie van Waterschappen opdrachtgever is van het onderzoek. "De slager die zijn eigen vlees keurt." De staatssecretaris hamerde erop dat het om onafhankelijk onderzoek gaat. De Kamer had er flinke twijfels bij.
Open Vraag
Open vraag aan de Wijdemeerse leden van het waterschapsbestuur (André Spils, Ton Vendrig), die nog niet zolang geleden aan de weg timmerden om in dat bestuur gekozen te worden: "Hoe zit dat met die waterschapslasten, de verdeling en de stijging bij het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek?"
Uit een persbericht van het CDA:
Het is niet voor niets dat het CDA met 'betaalbaarheid' een belangrijk motto heeft. We moeten geen avonturen aangaan met publiek geld, hoe nobel sommige milieuoverwegingen ook mogen zijn.
Uit een ingezonden brief van de VVD:
De VVD wil lage lasten voor bewoner, ondernemer en agrarier. Dan is er geen ruimte voor fratsen, maar voor beleid gebaseerd op feiten en een realistische uitvoering, na overleg met betrokkenen. Betaalbaar is geen holle frase, maar krijgt op deze manier inhoud.
|