WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ziggo: Minder inspraak
Wijdemeren, wo 4 maart 2009

Ziggo (v/h Casema) wil een groot aantal programmaraden samenvoegen. De programmaraad Gooi en Omstreken is daar tegen.

De programmaraad adviseert over het radio- en tv-aanbod op de kabel.

persbericht

Zware kritiek RPGO op clusteringsplan Ziggo
Eigen gezicht gaat verloren

Kabelmaatschappij Ziggo heeft het plan opgevat om een groot aantal programmaraden bij elkaar te voegen. Hierdoor wordt de invloed van de kijkers op de kabel in het Gooi beperkt.

Ziggo wil de Regionale Programmaraad Gooi en Omstreken (RPGO) met zes Utrechtse programmaraden samenvoegen tot één raad, die uit maximaal vijftien leden bestaat. De gemeenten zullen zelf moeten besluiten of zij ingaan op het verzoek van Ziggo tot clustering. De programmaraden zelf staan daar helaas buiten. Een noodzaak voor de betrokken gemeenten is echter in het geheel niet aanwezig, meent de RPGO. Voor een gebied met een sociale en culturele eenheid, die het Gooi & Omstreken is, moet een eigen programmaraad blijven bestaan. Ook al zou er in technisch opzicht sprake zijn van een gekoppeld netwerk, door de fusie van Casema, Multikabel en @Home tot kabelexploitant Ziggo, dan nog vormen de gemeenten die tesamen de zes Utrechtse programmaraden vormen, geen sociale en culturele eenheid met de gemeenten die samen de RPGO hebben opgericht..

Instemmen met één Programmaraad voor de regio Utrecht en het Gooi, wat Ziggo de gemeenteraden heeft voorgesteld, houdt tevens in dat niet elke stroming in het Gooi vertegenwoordigd kan zijn in de nieuw te vormen programmaraad. Zo’n grotere raad is geen afspiegeling meer van de bevolking in het Gooi en Omstreken.

Deze kritiek heeft de RPGO op het plan van Ziggo om het aantal Programmaraden in haar werkgebied van 28 naar 11 terug te brengen. In een brief aan de colleges en raden van Baarn, Blaricum, Breukelen, Bussum, Eemnes, Huizen, Laren, Naarden en Wijdemeren zijn de bezwaren geuit.
“Een tussenstap op weg naar één Programmaraad, wat in het verleden door Casema al eens is bepleit,” is de reactie van de RPGO. Dit is per brief aan de colleges van burgemeester & wethouders plus de gemeenteraden mede gedeeld met het advies niet met het plan Ziggo in te stemmen. “De RPGO is van mening dat het traject van advies uitbrengen aan de kabelmaatschappijen in principe goed verloopt en het aantal bezwaren over de verstrekte adviezen gering is. Het voordeel van het samenvoegen van de verschillende programmaraden ligt geheel en al bij Ziggo, dat in de toekomst dan te maken heeft met minder programmaraden,”stelt secretaris van de RPGO, Eric van Bruggen.

Aan de representativiteit wordt veel waarde gehecht. Art 82 m lid 1 van de Mediawet stelt immers: “De programmaraad is representatief voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen en beschikt als geheel over voldoende kennis van de informatie behoeften van de bevolkings- en leeftijdsgroepen van verschillende omvang en samenstelling binnen het kijk- en luisterpubliek”.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
7 gr.
windkr. 6