WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schakers: Geen promotie
's-Graveland, ma 2 maart 2009

In Bunschoten zagen de 's-Gravelandse schakers hun kans op een promotie vervliegen.

ingezonden bericht

Schaakvereniging ziet promotiekansen vervliegen

Vrijdag 27 februari reisden acht spelers van SV 's Graveland af naar Bunschoten voor de match tegen En-Passant 4. Daar drie belangrijke spelers niet konden werd onder andere beroep gedaan op spelers van onze vrienden uit Nederhorst den Berg.

Door het afnemende aantal spelers wordt het steeds moeilijker een achttal samen te stellen. Overigens kent ook de vereniging in Nederhorst het probleem van teruglopende ledenaantallen. Wat jammer is voor de schaaksport. Ondanks het schoolschaak waar ieder jaar weer veel enthousisate kinderen aan deelnemen lukt het niet of nauwelijks ze bij de schaakvereniging te betrekken. Een eerdere melding dat we vanaf september aanstaande een aparte jeugdafdeling willen opstarten heeft nog geen aanmeldingen opgeleverd. Toch moeten die er snel komen wil de jeugdafdeling kans van slagen hebben, er moeten dan de nodige materialen aangeschaft worden en er kan eventueel een cursus tot jeugdtrainer gevolgd gaan worden door de leden van de SV.

Patrick Kreuning kwam in de Bird-opening een pion voor, maar verloor er later 2, hij had net wat stukkenruil geweigerd om een snelle remise te voorkomen, maar de pion achterstand werd hem noodlottig. Voor het eerst sedert eind oktober verloor hij weer eens een partij.
Floris van Doorn verloor in een Spaanse partij een stuk, maar door een foutje van zijn tegenstander kreeg hij er wel 2 pionnen voor terug. Hij kwam zwaar in de verdrukking te staan maar wist de aanval over te nemen en een knappe remise uit het vuur te slepen.
John van der Klein kreeg te maken met de Benoni-verdediging. Wederzijdse fouten leverde een matige partij op, uiteindelijk moest John zich gewonnen geven. Joop Selders had een Italiaanse partij met zetverwisseling. Hj kwam slecht uit de opening, verloor een kwaliteit en een pion en gaf zich later gewonnen.
Henk Passenier had een Siciliaanse pot. Hij verloor een pion maar in het eindspel van vijf tegen zes pionnen en ieder één paard wist hij toch remise te houden.
Jan Andriessen werd aangevallen middels het Koningsgambiet. Hij wist de stand lang in evenwicht te houden, maar 2 pionnen verloor hij in het eindspel, dat was teveel van het goede.
Johan Verburg speelde een Damegambiet. Hij misrekende zich in de pionnenafruil waardoor hij zwaar in de verdrukking kwam, hij kon niet meer rocheren en het zag er al met al somber uit. Maar uiteindelijk wist hij stand te houden en werd het punt gedeeld.
Ruben Babadzjanjan speelde ook een Damegambiet. Hij rocheerde iets te snel waardoor zijn koningsstelling onder druk kwam te staan. Hij verloor een pion en een kwaliteit en uiteindelijk de partij.

Door deze nederlaag is de afstand naar de kop erg groot geworden, 5 punten, waarbij de nrs 1 (Laren) en 2 (Amersfoort) alles nog wonnen en de komende tegenstanders zijn. Zo goed als het seizoen van start ging zal het dus waarschijnlijk niet meer worden, de club zal genoegen moeten nemen met een plaats in de middenmoot.

Wilt u ook komen schaken? Kom eens vrijblijvend langs op de schaakvereniging, elke donderdag vanaf 20.00 uur in de Matrijs aan de Julianaweg 15 te Kortenhoef. Voor meer info: http://home.deds.nl/~svgraveland. U kunt ook mailen of bellen met Patrick Kreuning, pkreuning at orange.nl  / 035-8795195. Ook over het jeugdschaak kan hij u meer vertellen.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 3