Er vonden een aantal dingen plaats tijdens de raad van afgelopen donderdag die het memoreren waard zijn.
Even kwijt
Hilbrand Korver (HKA) was het even kwijt.
Op verzoek van Hilbrand Korver (HKA) werd een punt op de agenda gezet. Het ging over Bruggenbeheer en Waterhuishouding. Aangekomen bij dat punt gaf burgemeester Don Bijl hem het woord. U heeft het op de agenda laten zetten, dus u krijgt nu de gelegenheid om uiteen te zetten waarom. Het bleef even stil. "Eeh, dat ben ik even kwijt." Don Bijl: "Dan gaan we verder met agendapunt twaalf."
Veel juridische procedures
Wethouder Gerard Abrahamse wilde even een persoonlijke waarneming kwijt die hij als relatieve buitenstaander in Wijdemeren als opmerkelijk ervaren had. "Ik heb nog nooit zoveel juridische procedures langs zien komen als hier in Wijdemeren. Zelfs in Utrecht was dat minder dan hier."
Dat roept de vraag op hoe dat komt. Over de oorzaak kan alleen maar gespeculeerd worden, zoals:
- Wijdemeerders stappen veel sneller en vaker naar de rechter dan Utrechters (misschien omdat ze over meer financiële middelen beschikken...).
- De gemeente maakt veel fouten, waardoor meer Wijdemeerse burgers dan Utrechters zich in hun recht voelen aangetast en daarom succes denken te kunnen boeken bij de rechter.
Dat zou een interressant studieonderwerp zijn...
Motie PvdA
Unanieme motie PvdA.
Een unicum. De PvdA diende een motie in die unaniem door de voltallige raad gesteund werd In de motie werd het college opgedragen om de financiën voor het Dorpsplein Kortenhoef op de te nemen in het investeringsplan 2011. Wethouder Gerard Abrahamse trachtte de strekking van de motie van "opdracht" terug te brengen tot "inspanningsverplichting". Toen hij deze intepretatie gaf, interumpeerde René Voigt (DBW) hem. "Nee, er staat 'opdracht' in de motie." De wethouder gaf toe, maar zei er direct bij dat het geld dan ergens anders wordt weggehaald.
Abrahamse: "Ik zal me inspannen." |
Voigt: "Nee, het is een opdracht." |
Jaarverslag en Jaarrekening 2008
Wijdemeren hield in 2008 6,7 miljoen euro positief saldo over. Het college stelde voor om het grootste deel in de Algemene Reserve te storten en een deel nu reeds in een aantal geoormerkte spaarpotjes onder te brengen. Dat leidde tot enige discussie. DBW wilde het geheel in de algemene reserve storten. "Als u met een raadsvoorstel komt zullen wij dan wel beslissen of u dat geld mag uitgeven. De meerderheid was voor het behoud van de potjes.
Enkele opvallende punten uit het debat.
Omdat het over de jaarrekening en over het jaarverslag ging werden totaal verschillende invalshoeken gekozen in de bijdragen van de fracties. Waar de ene fractie zich toelegde op het financiële aspect (Bijv. DBL), hield de andere fractie (Bijv. CDA) een soort mini algemene beschouwingen, waar tal van aspecten en verbeteringen in het functioneren van Wijdemeren aandacht kregen.
Joep Frijdal (VVD): "Er staat bij f. onderzoek brede school ad € 19.935. Ik heb geen idee wat een brede school is."
Een flink aantal fracties klaagde over de communicatie met de burger en drong sterk aan op verbetering. Theo Reijn (CDA): "Neem nu die informatieavond over het Antoniusterrein. Dat was echt beneden peil."
Van het geld voor de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), waaronder een flink aantal sociale en maatschappelijke uitgaven vallen, blijft veel geld over. In 2008 acht ton. De raad concludeerde dat dat geld niet terecht komt bij de mensen waarvoor het bestemd is. Jaap van Waveren (DBL) noemde een voorbeeld van iemand met een handicap die enorme moeite had met de papierwinkel, bureaucratie en falende indicatiestelling, waardoor hij een jaar moest wachten op geld waar hij recht op had. Meerdere partijen willen het contract met de organisatie die de indicaties (CIZ) verzorgt volgend jaar, als het contract verlengd moet worden, nog eens goed tegen het licht houden.
Burgerjaarverslag
Het burgerjaarverslag, dat enige jaren geleden verplicht werd ingevoerd, sterft een langzame dood. Theo Reijn (CDA) trok nog even aan dit dode paard, maar kon er geen beweging in krijgen. Burgemeester Don Bijl verklaarde dat het een hoop werk is, maar dat niemand het leest. Daarom houdt Wijdemeren het simpel. |