WIJDEMEERSE WEBKRANT
Minder rokers, meer dikkerds
Wijdemeren, vr 15 mei 2009

De GGD peilde de gezondheid in de regio. Het aantal rokers nam af, maar het aantal mensen met overgewicht nam toe.

persbericht

Resultaten regionale gezondheidspeiling volwassenen

Op donderdag 14 mei overhandigde mevrouw J.M.G. Engelsman, directeur van de GGD, het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport “Gezondheidspeiling volwassenen 2008” aan de heer D. Bijl, gedelegeerde gezondheidszorg van het Gewest Gooi en Vechtstreek en burgemeester van de gemeente Wijdemeren.

De Gezondheidspeiling is in het voorjaar van 2008 gehouden onder de volwassen bevolking van 19 tot en met 64 jaar in de regio Gooi en Vechtstreek. Het rapport beschrijft, zowel op regio- als op gemeenteniveau, de gezondheid van volwassenen en de factoren die de gezondheid beïnvloeden (zoals leefstijl).

Uit het rapport kan geconcludeerd worden dat de gezondheid in de regio Gooi en Vechtstreek op veel punten vergelijkbaar is met landelijke cijfers. Er zijn sinds 2004 zelfs een aantal gunstige ontwikkelingen. Zo is het percentage rokers ten opzichte van 2004 met 5% gedaald naar 25% en wordt er minder (zwaar) alcohol gedronken. Helaas is het percentage overgewicht met 3% gestegen naar 42%. Vier van de tien volwassenen bewegen te weinig. Eenderde van de respondenten heeft een matig tot hoog risico op een depressie en 30% voelt zich in meer of mindere mate eenzaam.
De belangrijkste resultaten van de Gezondheidspeiling zijn in een factsheet weerge­geven. Het rapport en de factsheet kunt u, vanaf 14 mei, downloaden van www.ggdgooi.nl.

De GGD wil alle 3092 respondenten bedanken, die bereid zijn geweest tijd vrij te maken voor het invullen van de vragenlijst. Zonder hen was het niet mogelijk een dergelijk onderzoek uit te voeren. De uitkomsten van de Gezondheidspeiling volwassenen 2008 vormen belangrijke input voor het regionaal gezondheidsbeleidplan 2011-2015. In het najaar organiseert de GGD een werkconferentie voor gemeenten en collega-instellingen om in nauwe samenwerking dit beleidsplan vorm te geven.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
18 gr.
windkr. 2