WIJDEMEERSE WEBKRANT
KvK: Toontje Lager?
Wijdemeren, di 5 mei 2009

Wethouder Robert Blom van Alphen aan den Rijn vindt dat de Kamers van Koophandel bescheidener moeten zijn over het aantal starters in hun regio.

Dat zegt hij in een artikel in Binnenlands Bestuur van vandaag. De KvK's roepen allemaal dat het bruist van de activiteiten in hun regio en slaan zich daarvoor op de borst. De werkelijkheid is anders volgens Blom. De faillissementen en ondernemers die in een schuldsanering eindigen zijn wel bekend bij de KvK, maar die worden niet naar buiten gebracht. Alleen het aantal starters wordt bekend gemaakt.

Starter uit Nood

Veel starters zijn meestal mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of ouderen die er nog wat bij willen doen. Inschrijven bij de KvK is dan voldoende om je startend ondernemer te mogen noemen. Dat één vijfde van de startende ondernemingen binnen een jaar weer stopt en zestig procent binnen vier jaar vertelt de KvK er niet bij, aldus Blom.

Het Ministerie van Economische Zaken en de KvK's hebben er belang bij om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn om het eigen imago te verbeteren en zodoende meer draagvlak te krijgen. Zo wordt gedaan of het hebben van een eigen bedrijf meer inkomsten oplevert. In de praktijk blijkt dat vaak niet zo te zijn, stelt Blom.

Flauwekul

Wel betalen de belastingbetaler, de consument (en de bedrijven zelf) jaarlijks een fors bedrag (3,5 - 5 miljard) om de KvK en de activiteiten in stand te houden. Blom vindt dat de Kamers van Koophandel moeten stoppen met ‘hun flauwekul’ over de geweldige economische dynamiek in hun regio door het toenemende aantal startende bedrijven.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
nattig
13 gr.
windkr. 2