WIJDEMEERSE WEBKRANT
Houthakken voor jeugddromen
Wijdemeren, vr 5 juni 2009

Op verzoek van de Rotary Wijdemeren zond Herman Stuijver ons het stuk dat hij voor de lokale bladen schreef. Houthakken voor jeugddromen.

ingezonden bericht

Houthakkende Rotary maakt jeugddromen waar

door: Herman Stuijver

WIJDEMEREN - De dames en heren van de Rotary Club Wijdemeren doen meer dan wekelijks dineren in Het Wapen van Amsterdam. Ze ondersteunen diverse goede doelen in de samenleving. Dat ze internationaal een bijdrage leveren aan een grootscheeps waterproject in Kameroen zal langzamerhand bekend zijn als u de publicaties hierover in dit huis-aan-huisblad een beetje volgt. Ook de senioren in onze vijf dorpen worden jaarlijks uitgenodigd voor een toertochtje met klassieke automobielen. Maar ook willen de Rotarians hun aandacht richten op de jeugd van Wijdemeren. Daarvoor bedachten ze het thema ‘jeugddromen’.

Verenigingen werden via de lokale bladen opgeroepen om met een goed gemotiveerd idee te komen voor hun jeugd. De rotary club zou hen dan steunen met een geldbedrag dat de leden zelf bij elkaar brachten. Daarvoor werd op enkele zaterdagen hout gehakt en gekloofd en vervolgens in een net verzameld. De blaren en andere wonden op de tere handen van deze zakenmensen, leidinggevenden en kunstenaars werden voor lief genomen, want de verkoop van het hout leverde maar liefst 750 euro op. Dat werd verdeeld onder drie clubs die vorige week maandagavond in Het Koetshuis een cheque van € 250,- kregen overhandigd.

Drie constructieve plannen

De Vriendschapskring uit Ankeveen was vertegenwoordigd door voorzitter Bert Kramer en penningmeester Leo van de Berg die enthousiast vertelden hoe men probeert het jeugdtamboerkorps een impuls te geven. Trommelaars leiden in heel veel dorpen een zieltogend bestaan, het valt niet mee om jongens en meisjes nog aan het drummen te krijgen, zo ook in Ankeveen. Om kleine groepen op te peppen en te motiveren heeft de instructeur van de VSK-slagwerkers het initiatief genomen om samen te spelen met andere korpsen uit de Veluwe zoals uit Ermelo en Voorthuizen. Dat werkt voortreffelijk. Het is de bedoeling dat de verschillende trommelgroepen samen gaan optreden in De Efteling in het najaar. Dat plan om buiten het dorp samenwerking te zoeken werd financieel gewaardeerd door de Rotary Club.

Ook het voorstel van Hanneke ter Stege van de NH- kerk aan het Noordereind in ’s-Graveland sloeg aan. Zij leidt, samen met anderen, in de laatste week van augustus de Kindervakantie Bijbelclub. Die mag zich verheugen in een groeiende belangstelling, van ongeveer twintig kinderen tot bijna zestig in de afgelopen zomer. Op drie ochtenden worden kinderen tussen vier en twaalf jaar in twee leeftijdsgroepen bezig gehouden met opdrachten rond de bijbel: knutselen, tekenen, zingen, poppenkast en toneelscènes. “Het doel is om het evangelie over te brengen aan kinderen, ook juist aan hen die er niets van weten”, vertelde Hanneke ter Stege. Zij vroeg nu geld om een stapje verder te gaan, zodat men dit jaar op 11, 12 en 13 augustus kan afsluiten met een theatervoorstelling over het boek der boeken.

Heel anders, maar zeker niet minder zinvol was de presentatie van Peter Doorn, sinds een jaar voorzitter van de Judoclub Nederhorst. Zijn vereniging herbergt zo’n veertig jongens en meisjes die op vrijdagmiddag in hun witte pakken proberen om hun tegenstander op de tatami te vloeren. Het gaat om kinderen vanaf 6 jaar die twee keer per jaar de kans krijgen om een andere kleur band te krijgen. Daarbij is de rol van hun goeroe Lauro Gigli heel belangrijk, hij weet het vonkje over te brengen. “Discipline, respect, sportiviteit en lichamelijke ontwikkeling zijn de peilers van deze sport en zeer waardevol”, vertelde de begeesterde voorzitter. De donatie van de Rotary gaat naar een doel dat slechts zijdelings met het judo te maken heeft. Samen met het bureau Re Act worden meisjes uit de brugklas uit de dorpen aan de Vecht getraind in weerbaarheid en zelfverdediging. Handig als je naar de middelbare school moet fietsen. Hoe belangrijk die cursus is, hoefde nauwelijks betoog en dus wilde men dit graag steunen.

Voorzitter Thera van Erp overhandigde de cheques en zei dat de Rotary Club Wijdemeren volgend jaar zeker een vervolg wil geven aan de ‘jeugddromen’. Dat wordt weer hakken voor de dames en heren.

bron
ing. bericht
foto
H. Stuijver
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
14 gr.
windkr. 3