WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zijlader en Herenweg
Ankeveen, vr 31 juli 2009

Op de Herenweg in Ankeveen is huis aan huis een folder van de GAD uitgereikt over de komst van de zijlader. Bewoners zien wel wat praktische bezwaren.

De GAD werkt aan de invoering van de zijlader. Dat is een vuilniswagen die niet door meelopende vuilnismannen gevoed wordt met Kliko's die langs de rand van de weg staan, maar het is een wagen die met een arm zelf de Kliko's oppakt en leeg schudt. Dat scheelt twee vuilnismannen (of -vrouwen).


Afbeelding uit de GAD brochure over de Zijlader.

Op de Herenweg in Ankeveen is huis aan huis een brochure verspreid met aanbevelingen en voorschriften voor bewoners om het werken met de zijlader mogelijk te maken. Daar zitten wel wat haken en ogen aan liet een bewoner van de Herenweg de WWK weten.

Een citaat uit de brochure:


Wat verandert er voor u

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwe inzamelmethode is uw medewerking van groot belang als de GAD bij u gaat inzamelen met de zijlader. Zo vragen wij u zowel de groene als de grijze container voortaan als volgt aan te bieden:

  • De containers naast elkaar aan één kant van de weg neer te zetten.
  • De containers zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen.
  • Er voor te zorgen dat er geen afval uit de container steekt en het deksel dicht is (dit voorkomt zwerfafval).
  • De container met de opening naar de weg zetten (was andersom).
  • De containers aan de weg te zetten met een tussenruimte van ca. 25 cm.
  • De containers niet achter maar naast obstakels zoals lantaarnpalen en geparkeerde auto’s neer te zetten.
  • Er voor te zorgen dat de container niet zwaarder is dan 50 kilogram.


Het ideale zijladermodel.
(Volgens de GAD brochure.)

De Herenwegvariant.
(Vrij naar de GAD brochure. Met dank voor het materiaal. WWK)

In het bovengenoemde rijtje aandachtspunten staat: "De containers niet achter maar naast obstakels zoals lantaarnpalen en geparkeerde auto’s neer te zetten." Dat kon nog wel eens een probleem worden met al die strak naast elkaar geparkeerde auto's. Voor wie de Herenweg niet kent, het is een lange weg met lintbebouwing aan één kant van de weg. Er is een behoorlijk gebrek aan parkeerplaatsen langs de weg, zeker in de buurt van het garagebedrijf halverwege de weg, dat ook gebruik maakt van de schaarse parkeerruimte. De tussenruimte tussen de geparkeerde auto's langs de Herenweg is onvoldoende voor een vuilnisauto om bij de stoep te komen.

Kliko wegen?

Ook bij de overige voorschriften kan men zich afvragen hoe de burger daar mee om zal gaan. Gaat iedereen meten of zijn Kliko niet te zwaar is? (Hoe doe je dat?) Houdt iedereen een afstand van 25 cm tot de Kliko van de buurman en 25 cm tot de stoeprand? Indertijd heeft de GAD de burger met gele kaarten gedrild om de Kliko met het handvat naar de weg te zetten. Er zal een nieuwe gele kaartenactie nodig zijn om die ingesleten gewoonte weer af te leren.

Als er al plekken in Wijdemeren zijn waar de zijlader is ingezet, dan is de redactie geinteresseerd in uw ervaringen als burger.

bron
WWK
afb.
GAD
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
22 gr.
windkr. 2