WIJDEMEERSE WEBKRANT
Domme dwaze ouderen
Kortenhoef, zo 4 januari 2009

Burgemeester Don Bijl vergeleek in de Volkskrant baldadige jongeren met domme dwaze ouderen die het ijs op gaan. Jos Werkhoven laakt die vergelijking.

 

ingezonden brief

Onderstaand mijn commentaar op de uitspraak van onze anders zo respectabele burgemeester.

Citaat bericht Volkskrant 3 januari 2008.

Dit jaar hebben rond Nieuwjaar de ouderen de hulporganisaties net zo veel overuren bezorgd als de 14- en 15-jarigen. Burgemeester Don Bijl van Wijdemeren, waaronder de Ankeveense en Loosdrechtse plassen vallen, sprak deze week van ‘domme, dwaze ouderen’ die zich niets van waarschuwingen en borden met ‘onbetrouwbaar ijs’ aantrekken.

‘Je kunt alles doen. Maar ze gaan toch. Met duizenden tegelijkertijd. Zestigers, zeventigers, ze hunkeren zo om te kunnen schaatsen dat ze onverantwoorde risico’s nemen.’ In Ankeveen en Loosdrecht zijn deze week al tientallen mensen door het ijs gezakt. Zelfs traumahelikopters moesten worden ingezet om onderkoelde mensen naar het ziekenhuis te brengen. ‘Ik ga niet pleiten voor allerlei wettelijke regels, maar de maatschappelijke kosten zijn hoog.’

De ouderen, die de ijspret net zo romantiseren als de platen van de Top-2000, kunnen niet wachten tot de voor een officiële toertocht vereiste ijsdikte van 12 centimeter is gehaald.

Commentaar Jos Werkhoven, weerstation De Arend te Kortenhoef, 4 januari 2009

Alhoewel ik me met mijn 58 jaren nog behoorlijk levendig voel, raak ik beslist niet gecharmeerd van de woorden van de doorgaans zo respectabele burgemeester van Wijdemeren, Don Bijl.

Hij spreekt over 'domme, dwaze ouderen' die zich niets van waarschuwingen en borden met ‘onbetrouwbaar ijs’ aantrekken. Mijn ruim dertigjarige rijke Wijdemeerse ijservaring vertelt mij inderdaad dat bij de eersten op het ijs opvallend veel ouderen zitten van zestig plus. Dat zijn dan mensen die al hun hele leven hier wonen en één zijn met het gebied; derhalve dus ook als er vorst is. Zijn zij dan dom of weten zij juist goed wat net wel en net niet kan?
Vermoedelijk mist onze burgemeester hun rijke ervaring met dit gebied.

De vergelijking met de kosten, gemaakt door veelal baldadige jongeren met oud en nieuw, gaat m.i. zeer mank. Mag je baldadigheid vergelijken met wintersport op onze wateren? Het eerste is vaak bewust rotzooi trappen, met alle onkosten voor de samenleving van dien.

De wintersport in onze gemeente brengt natuurlijk risico's met zich mee die evenzeer onkosten voor de samenleving betekenen.

Neen, burgemeester Bijl, u bent wellicht enigszins verward geraakt door de verantwoordelijkheid die op uw schouders drukt. Wat dat betreft kan ik beide zorgen die u heeft (baldadige jongeren en extra inzet van gemeentegelden bij de wintersport) goed begrijpen, maar u mag ze niet op één hoop gooien. Baldadige jongeren zijn op geen enkele wijze te vergelijken met mensen, oud of niet, die eindelijk weer eens de benen willen en kunnen strekken op het ijs van onze prachtige natuurgebieden. Dat daar risico's aan verbonden zijn dient u inderdaad te weten en uw voorzorgsmaatregelen te treffen. U mag ze in het openbaar geen ‘domme, dwaze ouderen’ noemen.

Jos Werkhoven
Kortenhoef

Update 4-1-2008, 22.27:

In dit verband is het artikel met de commentaren in de G&E wellicht relevant. red. WWK

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
4 gr.
windkr. 2