WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kasteelridders verloren
's-Graveland, zo 22 februari 2009

De schakende Kasteelridders uit Nederhorst den Berg doen mee met de SV 's-Graveland. Afgelopen donderdag verloren zij van HSG.

ingezonden bericht

Viertal nipt Onderuit

Schaken: Het viertal van de Kasteelridders uit Nederhorst den Berg dat onder naam van SV 's Graveland meedoet aan de SGS viertallencompetitie ging afgelopen donderdag onderuit tegen het sterke HSG. Het viertal heeft zijn eerste 2 ronden gewonnen en was een ronde vrij, HSG had inmiddels alle 3 haar rondes gewonnen.

Johan had een pion voorsprong en best een gunstige stelling, maar mede gezien de tijdnood die dreigde besloot hij remise overeen te komen. Cobus had een pion geofferd in de opening, kwam behoorlijk onder druk maar anticipeerde goed en sleepte ook een gelijkspel uit. Floris van Doorn viel namens SV 's Graveland in omdat Joop verhinderd was. Hij kwam zeer moeilijk te staan en een nederlaag dreigde, toch wist Floris zich knap naar een gelijkwaardig eindspel te vechten en de remise was verdiend, Floris was daar erg blij mee. Merijn had op het eerste bord een einspel weten te krijgen van 2 lopers en 5 pionnen tegen 2 lopers en 5 pionnen. Volkomen in evenwicht die strijd en remise-achtig. Maar daar op de andere borden het er niet zo rooskleurig uitzag besloot hij te forceren en dat werd hem helaas noodlottig. Anders was met 4 remises de onderlinge ontmoeting onbeslist gebleven, nu gingen de Hilversummers lucky met de volle winst naar huis. Om nog eerste te kunnen eindigen heeft het viertal Nederhorsters nu niet meer in eigen hand, ze is afhankelijk van een misstap van de Hilversummers, maar verder staan ze er nog prima voor.

Het achttal speelt aanstaande vrijdag haar volgende match tegen En-Passant in Bunschoten-Spakenburg. Wie weet heeft u als u daar fietste of met de auto langs kwam wel eens een gebouw gezien in de vorm van een witte toren, dit is dus de thuisbasis van En-Passant. En passant is tevens de benaming voor een bijzondere schaakzet die niet zo vaak voorkomt, het en-passant slaan, en-passant betekend: In het voorbijgaan, het en-passant slaan verhinderd een snelle opmars van de pion van de tegenpartij.
Het achttal staat momenteel op de vierde plaats maar is nog steeds in de race voor promotie en wie weet de titel al staan ze drie punten achter op de nrs. 1 en 2.

Tot slot een rectificatie:

Ooit heb ik in de WieWatWaar en op de Aros een schaakprobleem opgegeven dat door Paus Johannes-Paulus ll zou zijn gecomponeerd. Uit het boek "Wat een kracht, wat een gratie' geschreven door Grootmeester Hans Ree blijkt echter dat een zekere Fransman, de heer Morisset, een vervalser is die diverse schaakpartijen heeft verzonnen voor onder andere Albert Schweitzer, de musicus Delius, en Paus Johannes Paulus I en II, deze onder valse voorwendselen en onder een valse naam naar diverse redacties van schaakmagazines en uitgevers heeft gestuurd en zo zijn ze regelmatig gepubliceerd, soms had men de vervalsingen door.

Zo begon hij een brief met: 'Mijn schoonvader die Gynaecoloog is' of 'Mijn schoondochter spoorde onlangs de volgende partij op'. De heer Morisset is echter volgens zijn vader zijn hele leven vrijgezel geweest. Volgens het Vaticaan heeft Pausen Johannes Paulus II nooit geschaakt of een schaakprobleem gepubliceerd.
Uiteraard kon ik dit niet weten, tenzij ik dit boek eerder had gehad dan het boek met schaakproblemen, waarin een probleem staat dat aan de heer Karel Wojtyla (paus JP II) werd toegeschreven.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 2