WIJDEMEERSE WEBKRANT
Waterschapsbelasting +++
Wijdemeren, do 19 februari 2009

De waterschapsbelasting steeg in het hele land tussen 1995 en dit jaar twee keer zo hard als de inflatie volgens het CBS. Grond betaalt steeds minder, gebouwen steeds meer.

In oktober vorig jaar schreven wij een kritisch stuk over het lage democratische gehalte van de Waterschappen. In november citeerden wij uit twee artikelen in NRC Handelsblad over de kostenverdeling tussen huiseigenaren, bedrijven enerzijds en grondeigenaren anderzijds. De strijd in Waterschapsland gaat over de verdeling van de kosten tussen beide groepen. De grondeigenaren blijken er steeds beter vanaf te komen stelt het CBS vast. Bij de huiseigenaren steeg de heffing van 1995 tot nu van 39 naar 51%. Bij bewoners van 26 naar 37%. Grondbezitters (bijv. agrarische bedrijven en natuurorganisaties als Natuurmonumenten) betaalden in 1995 nog 12% van de totale belasting. Dat is nu al gezakt naar 9%.

Wij schreven toen n.a.v. de beide artikelen in de NRC:

"In het tweede artikel wordt beschreven dat de strijd gaat om de verdeling van de kosten van het waterschap. Volgens dat artikel kan het uitbrengen van een stem honderden euro's per jaar kan uitmaken. Als voorbeeld wordt genoemd het waterschap Brabantse Delta. Daar zijn onlangs twee bestuursleden opgestapt, omdat het bestuur besloot dat alle huishoudens (ingezetenen) meer moesten gaan betalen en de boeren daardoor minder.

Ook opvallend in het artikel is dat de eigenaren van natuurgebieden (Natuurmonumenten) bijna niets betalen, omdat de waarde van hun grond laag getaxeerd wordt. En dat, terwijl juist de kosten voor natuurgebieden hoog zijn. (Saillant detail in dat artikel: Alfred van Hall is dijkgraaf van het waterschap Hunze en Aa, maar ook vice-voorzitter van Natuurmonumenten en voorzitter van de commissie van advies inzake waterstaatwetgeving....)"


De Hamvraag

En dan de hamvraag: "Wie let er op deze scheefgroei?". Kennelijk niemand, want je leest of hoort er niets van. Vergelijk dat eens met de verhitte en voor iedereen zichtbare discussies over de OZB. Er is echt sprake van een democratisch zwart gat bij het Waterschap. Door gebrek aan communicatie en door stilzwijgen van de politieke- en waterschapspartijen. Hallo, is daar iemand? Wat is er besloten? Waarom?

Rik Jungmann

bericht in Binnenlands Bestuur

Waterschapsbelasting giert omhoog

De waterschapsbelasting is tussen 1995 en dit jaar twee keer zo hard gestegen als de inflatie. In 1995 bedroeg de belastingdruk 1130 miljoen euro, in 2009 is dat 2165 miljoen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Kosten

De 27 waterschappen in Nederland houden zich bezig met de zuivering van afvalwater en watersysteembeheer, de zorg voor droge voeten en schoon water. Waterschappen kunnen ook (vaar-)wegen beheren. De kosten die de schappen maken voor deze taken, worden vrijwel geheel betaald uit de waterschapsbelastingen.

Stijging

Volgens het CBS zijn het de huiseigenaren, bezitters van bedrijfspanden en bewoners die steeds meer belasting moeten opbrengen voor het watersysteembeheer en het (vaar-) wegenbeheer. Grondbezitters worden daarentegen steeds minder belast. Zo is het aandeel in de waterschapsbelasting van eigenaren van huizen en bedrijfspanden tussen 1995 en 2009 gestegen van 39 procent tot 51 procent. Het aandeel dat bewoners betalen is toegenomen van 26 tot 37 procent. Grondbezitters moeten dit jaar 12 procent bijdragen. In 1995 was dat nog 35 procent.

Zuivering

Waterzuiveringsheffingen zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Huishoudens betalen iets meer dan 70 procent, bedrijven iets minder dan 30 procent van de zuiveringsheffing.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
nat (sneeuw)
2 gr.
windkr. 2