persbericht
VWA, scholen en supermarkten samen aan de slag tegen indrinken
Op donderdag 17 en vrijdag 18 december organiseren diverse scholen in de regio weer kerstgala’s en schoolfeesten.
Om het indrinken te ontmoedigen heeft de GGD Gooi & Vechtstreek mede namens de scholen de omliggende verkooppunten van alcohol aangeschreven om op deze middagen en avonden extra alert te zijn op de verkoop van alcohol aan jongeren. Daarnaast zal VWA controles uitvoeren bij een aantal verkooppunten en schoolfeesten. Gezamenlijk willen deze partijen zo het indrinken van jongeren onder de 16 tegen gaan.
Indrinken onder jongeren is een bekend fenomeen. Omdat alcohol in veel uitgaansgelegenheden duur is of omdat op een schoolfeest geen alcohol geschonken wordt, drinken jongeren voorafgaand aan een feest al een aantal glazen om ‘in de stemming te komen’. Zij halen deze drank vaak bij een supermarkt of snackbar in de buurt. Dit ‘indrinkgedrag’ zien wij helaas ook bij schoolfeesten.
Sinds enige jaren is bekend dat alcoholgebruik op jonge leeftijd hersenschade met zich meeneemt. Veel jongeren drinken echter nog steeds op jonge leeftijd al veel alcohol. Het aantal jongeren dat met spoed is opgenomen in het ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik is vorig jaar met 13% gestegen naar 337! De jongste patiënt was 11 jaar.
Om riskant alcoholgebruik bij jongeren te voorkomen, besteden de meeste scholen in de regio in lessen aandacht aan de gevolgen van alcoholgebruik. Ook zijn de meeste schoolfeesten alcoholvrij en/of kunnen alleen jongeren van 16 jaar of ouder alcohol kopen. Hiernaast wordt er vaak bij de ingang gecontroleerd op het bezit en/of het gebruik van alcohol. Indrinken voorafgaand aan het schoolfeest kan de school echter niet voorkomen. Daarvoor spreken zij de jongeren zelf, de ouders en dit keer ook de alcoholverstrekkers in de buurt aan. Bedrijven die zich op korte afstand van de feestlocatie bevinden, wordt gevraagd de middag en avond van het schoolfeeest/kerstgala extra alert te zijn op de verkoop van alcohol aan jongeren.
Hiernaast zal VWA bij een aantal van deze schoolfeesten en alcoholverstrekkers zichtbaar controleren op het (niet) verstrekken van alcohol aan jongeren onder de 16. De VWA kiest naast onopvallende controles ook voor zichtbare controles, omdat hier een grote preventieve werking vanuit gaat. Vergelijk als er flitspalen naast de weg staan, rijd je automatisch minder hard. Samen met VWA, scholen en alcoholverstrekkers wil de GGD zo het indrinken van jongeren onder de 16 voorkomen.
Deze actie is een onderdeel van het project Samen aan de slag. Het project Samen aan de slag, heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers( zoals, horeca, supermarkt, sport kantine). In het project werken gemeenten, politie, VWA, JellinekMentrum, GGD, Symfora, PRIMO en Trimbos samen.
|