WIJDEMEERSE WEBKRANT
Controle Alcoholverkoop
Wijdemeren, di 1 december 2009

Onlangs heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) i.s.m. de politie weer gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol.

persbericht

Gemeenten blij met effect ‘Samen aan de slag controles’

Onlangs heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) i.s.m. de politie weer gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol.

Er zijn diverse controles uitgevoerd bij cafés, supermarkten, een slijterij, sportkantines en cafetaria.  In totaal zijn er 23 controles uitgevoerd in de regio Gooi en Vechtstreek. Bij het merendeel werden geen overtredingen geconstateerd. Een ondernemer uit Huizen die eerder een boete had gekregen, had inmiddels een polsbandjessysteem waardoor jongeren niet meer aan alcohol kunnen komen. Bij twee cafe’s uit Bussum resp. Hilversum zijn boeterapporten opgemaakt ivm alcohol verkoop aan jongeren onder de 16. De controle aan het cafe in Bussum was mede naar aanleiding van klachten van ouders over dit café.  Bij het café in Hilversum was al eerder een overtreding geconstateerd.

De heer H. Bos van de afdeling algemene bestuurszaken van de gemeente Hilversum zegt over de controles het volgende:
 “Uit de resultaten van de diverse controles blijkt dat de alcoholverstrekkers (o.a. cafés, sportkantines, cafetaria's, supermarkten en een slijterij) zich -over het algemeen- goed houden aan de regels om niet aan jongeren onder de 16 jaar te verkopen of te verstrekken. Ten opzichte van een door/namens de Universiteit van Twente gehouden onderzoek eerder dit jaar, zijn de cijfers veelbelovend.Hoopgevend is ook dat ondernemens, na ovetreding maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Ik hoop/ ga ervanuit dat ook de cafe’s waar nu overtredingen geconstateerd zijn, maatregelen nemen om de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 te voorkomen.”

De ‘Samen aan de slag’ controles

Tijdens de zogenoemde Samen aan de slag- controles wordt gelet op de naleving van de Drank- en Horecawet met betrekking tot de leeftijdgrenzen voor alcoholverkoop. Er geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende drank. Voor sterke drank geldt een grens van 18 jaar. Ondernemers die in de fout gaan krijgen een boete. De hoogte van de boete varieert van 900 tot 3600 euro. Treedt er uiteindelijk geen verbetering op dan kan de gemeente besluiten om vergaande maatregelen te nemen, zoals het intrekken van de drankvergunning.
Deze intensieve controles worden uitgevoerd door de VWA in samenwerking met de politie in het kader van het project Samen aan de slag. Dit regionale samenwerkingsproject project, dat aangestuurd wordt door GGD Gooi & Vechtstreek, wordt uitgevoerd om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Kinderen drinken op te jonge leeftijd en te veel alcohol. Dit heeft aantoonbaar schadelijke gevolgen voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen.

Tips voor ondernemers

Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:

  • toepassen van hulpmiddelen bij de leeftijdsgrenzencontrole (polsbandjessysteem, signaal bij de kassa, toegangscontrole)
  • aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon
  • instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen)
  • informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen
  • controle op het doorgeven van alcohol aan jongeren

Project Samen aan de slag

Het project Samen aan de slag, heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op ouders, scholen en verstrekkers als horeca, supermarkten  en sport- kantines. In het project werken gemeenten, politie, VWA, GGD, Jellinek, PRIMO en Trimbos samen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
5 gr.
windkr. 3